mleté mandle | 3/4 hrnku |
moučkový cukr | 1 hrnek |
bílky | 3 ks |
krupicový cukr smíchaný s vanilkou | 1/4 hrnku |
modré potravinářské barvivo | dle potřeby |
Náplň: | |
smetanový sýr (např. Lučina nebo Philadelphia) | 1/2 hrnku |
zakysaná smetana | 2 lžíce |
moučkový cukr | 1 lžíce |
rozmačkané borůvky | 1/2 hrnku |
Ingredience: |
Makronky jsou moje srdcová záležitost. Ať je ochutnám kdekoliv, vzpomenu si na Paříž, kde jsem se s nimi seznámila. Dneska jsem se rozhodla vyzkoušet je doma – s borůvkovou příchutí.
Poznámka: hrnek = 250 ml
Mleté mandle a moučkový cukr nasypte do mixéru a mixujte, dokud směs není pudrovitá. Poté prosejte do mísy. Z bílků ušlehejte ne úplně tuhý sníh a postupně přidávejte krupicový cukr a potravinářské barvivo. Po lžících do směsi ručně přimíchejte suchou část. Míchejte dlouhými osmičkovými pohyby, dokud se hmota nezačne táhnout. Naplňte hmotou zdobící sáček (pokud nemáte, ustřihněte cíp igelitového pytlíku) s kulatou zdobičkou o průměru cca 1 cm.
Na plechy vyložené pečícím papírem tvořte kolečka o průměru asi 3 cm. Každým plechem bouchněte o stůl a zespoda do něj několikrát cvrnkněte, aby se makronky zbavily bublinek.
Při pokojové teplotě nechte odstát 30 minut a předehřejte si troubu na 160 stupňů (horkovzdušnou na 150). Než dáte makronky do trouby, lehce se dotkněte jejich povrchu. Těsto by nemělo ulpívat na prstu. Pečte 10-15 minut (hlídejte, každá trouba je jiná)!
Jsou hotové ve chvíli, kdy povrch je pevný a odspoda se nenatřásají. Pokud vám na povrchu začnou praskat, znamená to, že máte troubu příliš horkou. Pokud naopak rychle tmavnou odspoda, přidejte pod plech ještě jeden. Po upečení nechte chladnout na mřížce.
Podrobné info: