Ingredience: | |
najemno nastrouhaná cuketa, zbavená šťávy | 190 g |
špaldová mouka hladká | 300 g |
prášek do pečiva bez fosfátů | 1 ks |
alsan bio | 120 g |
sůl | špetka |
panela či jiný cukr | 1 lžička |
špaldová mouka | na pomoučnění |
Náplň: | |
borůvky či jiné ovoce | dle potřeby |
Drobenka: | |
tuk | 1 lžíce |
polohrubá špaldová mouka nebo mix ovesné mouky a mandlové mouky | 1 lžíce |
panela či jiné sladidlo | 3 lžíce |
naředěná meruňková zavařenina | na potření |
Dlouho malé dělalo problémy kynuté těsto a přes kojení byl velký problém. Já s ním mívám problém také a jsem vždy nafouklá jak bublina. Hlavně s dvěma dětmi vychytat dobu kynutí je někdy zajímavé a čas je drahý. Chvíli jsem si nekynuté, bezvaječné těsto mazlila a dnes se konečně povedlo luxusní, nadýchané těsto. Toto těsto je univerzální místo kynutého. Je velmi rychlé na přípravu a věřím, že z něj půjdou langoše a vdolky, musím vyzkoušet, je úžasné.
Příprava je velmi snadná. Očistíme si cuketu, nastrouháme ji najemno a vymačkáme z ní vodu. K nastrouhané a vymačkané cuketě přidáme povolený tuk, kypřící prášek, mouku, špetku soli, cukr a vypracujeme těsto. Těsto nesmí být příliš lepivé, dle potřeby případně přidáme mouku, ale ne příliš.
Těsto jsem neválela, pomoučnila jsem si ruce, vytvarovala koláčky, kladla na plech s pečícím papírem, obtiskla jsme dno skleničky do mouky a vytlačila střed na koláči. Udělal se mi dolík, který jsem naplnila borůvkami a posypala připravenou drobenkou.
Koláče pomažeme naředěnou meruňkovou zavařeninou místo vajíčka. Pečeme na 180 - 200°C do zrůžovění přibližně 15 minut.
A pak již jen necháme vychladnout.
Podrobné info: