Pažitka
Název:

Borůvkový "ombré" dort


Borůvkový "ombré" dort


Ingredience:
Sušenkový základ:
oblíbené sušenky150 g
máslo80 g
Borůvkové pyré:
borůvky500 g
cukr moučka100 g
Krém:
želatina9 plátků
řecký jogurt250 g
cukr (150g krystalový + 50g vanilkový)200 g
tvaroh500 g
smetana ke šlehání100 g
zakysaná smetana50 g
Postup přípravy:

Nejsem na sladké. A nejsem ani moc dobrá cukrářka. Tím se nechlubím, jen chci předestřít, že ačkoli výsledek vypadá, že jsem nad přípravou strávila mládí a dost se nadřela, není to tak horké a  tento recept zvládne opravdu každý. Švagrová se svým milým slavili narozeniny a já jsem je chtěla překvapit dortem. Nic složitého jsem dělat nemohla, protože mě to nebaví a nevím, jak by to dopadlo. Ono když mě něco nebaví, pak výsledek většinou stojí za prd.

Improvizovat jsem nechtěla, protože v této oblasti si nejsem moc jistá v kramflecích a tak jsem se nechala inspirovat skvělým receptem z blogu Pradobroty, což je mimochodem fakt úžasný blog s krásnými fotkami, nejen o sladkém a pečení.

Recept jsem ovšem trochu upravila, protože jsem ho chtěla lehčí a ne tak sladký. Výsledek byl nakonec super (sice ne tak vypilovaný a nádherný jako z Pradobrot, ale na mě dobrý). Oslavencům se nejen líbil, ale i moc chutnal, takže jsem se o upravený recept rozhodla s vámi podělit. 

Sušenkový základ:

Sušenky nadrtíme. Rozpustíme máslo (rozpouštěla jsem v mikrovlnce a na chvilku odběhla na zahradu a tak mi v ní vybuchlo. Po úklidu jsem rozpustila máslo znovu, tento krok s výbuchem můžete vynechat). Máslo nalijeme na drcené sušenky, promícháme v těstíčko a napěchujeme na dno formy. Já si pomáhala pěchovat lžící. Dáme minimálně na půl hodiny ztuhnout do lednice.

Borůvkové pyré:

Borůvky dáme do hrnce společně s cukrem a přivedeme k varu. Na mírném ohni pak 10 minut redukujeme. Pyré necháme trochu zchladnout a přepasírujeme přes jemné sítko.

Pyré rozdělíme do 3 misek - do první dáme 5 dílů, do druhé 3 díly a do třetí 1 díl. Uděláme to tak, že pyré nalijeme do odměrky. Výsledné množství vydělíme 9 a pak toto množství násobíme 5 na první porci, 3 na druhou porci a 1 na třetí porci.

Krém:

Jogurt a cukr vyšleháme do hladkého krému. Po částech přidáváme tvaroh a celý také zašleháme. V druhé míse si do tuha vyšleháme smetanu a opatrně jí přidáme k tvarohovému krému a promícháme do hladka.

Krém si rozdělíme na tři části - 2 o váze cca 375g a poslední o váze 300g. Do 300g části zamícháme ještě zakysanou smetanu.

První patro:

Připravíme si 3 plátky želatiny, borůvkové pyré s nejvyšším obsahem (to se 5 díly) a první (větší) část krému. 

Do misky nalijeme studenou vodu a dáme do ní plátky želatiny. Necháme bobtnat asi 5 minut.

V rendlíku si zahřejeme pyré k varu. Odstavíme z plotny, přidáme vymačkanou želatinu a důkladně promícháme. Přidáme lžíci tvarohového krému a metličkou rozmícháme do hladka. Tuto borůvkovou směs nalijeme do krému a metličkou opět rozmícháme do hladka.

Krém nalijeme na ztuhlý sušenkový základ a dáme do lednice minimálně na 4 hodiny ztuhnout.

Druhé patro:

Připravíme si 3 plátky želatiny, borůvkové pyré ze 3 dílů a druhou (větší) část krému.

Zopakujeme postup jako u prvního patra a opět dáme na 4 hodiny odležet do lednice.

Třetí patro: 

Připravíme si 3 plátky želatiny, borůvkové pyré z 1 dílů a poslední menší část krému se zakysanou smetanou.

Postupujeme opět stejným způsobem, a a necháme vychladit alespoň 4 hodiny, ideálně přes noc.

Dokončení:

Obruč dortu objedeme zevnitř ostrým nožem a opatrně obruč sundáme. Vršek dortu můžete ozdobit čerstvým ovocem

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Lucie Bílková

    zavřít okno