Ingredience: | |
amarant | 1/2 hrnku |
třtinový cukr | 1 lžíce |
bílé řecké jogurty | 2 ks |
nahrubo nasekané mandle | 4 lžíce |
borůvky | dle potřeby |
švestkový sirup | dle chuti |
Dnes bych Vám chtěla představit amarant neboli laskavec. Jedná se o obilovinu, kterou dnes můžete koupit v každé zdravé výživě. Seženete ho buď ve formě semínek a vyrábí se z něj také mouka. Ze všech obilovin má nejvyšší obsah proteinů a vlákniny.
Osmažená semínka amarantu na pánvi pukají jako popcorn. Můžete ho také uvařit a připravit si z něj například snídaňovou kaši. Když amarant vychladne, získá želatinovou konzistenci. No a přípravou parfaitu nemůžete nikdy nic pokazit. Jednoduše na sebe navrstvěte všechny své oblíbené ingredience a skvělý dezert je na světě.
Do hlubší pánve nasypte amarant a nasucho opékejte cca 5 minut. Po chvilce by Vám měly kuličky amarantu začít praskat a bělat jako popcorn. Do pánve přilijte trošku vody a vsypte třtinový cukr. Nechte zkaramelizovat, odstavte z ohně a přikryjte pokličkou. Připravte si dvě stejné skleničky. První vrstvu udělejte z bílého jogurtu, na tu přijde karamelový amarant, zase bílý jogurt, borůvky, nasekané mandle, bílý jogurt smíchaný se švestkovým sirupem, borůvky a nakonec zase mandle. Takto připravený parfait nechejte vychladit v lednici a podávejte studený.
Podrobné info: