Ingredience: | |
hladká mouka | 1 a půl hrnku |
cukr krupice | větší 1/2 hrnku |
prášek do pečiva | 2 lžičky |
sůl | 2 špetky |
rostlinný olej | 1/3 hrnku |
vejce | 1 ks |
polotučné mléko | cca 1/3 hrnku |
čerstvé borůvky | cca 1 hrnek |
cukr | 1/2 hrnku |
hladká mouka | 1/3 hrnku |
máslo | cca 60 g |
mletá skořice | 2 lžičky |
Drobenka: |
A zase jsou tady ty muffiny! No jo, ale to je tak vděčná a rychlá dobrůtka, že si nemůžu pomoct a dělám je doma pravidelně. Když teď navíc pomalu začíná sezóna ovoce, variací na muffiny bude čím dál víc. No a ty borůvkové, to je prostě klasika, která mně nikdy nezklamala. Vyzkoušela jsem několik receptů, ale zatím u mne jednoznačně vede tento recept (od Colleen z allrecipes.com) na božsky dobré, vláčné a sofistikované muffiny se skvělou skořicovou drobenkou, která běžný muffin přemění na luxusní záležitost. Jednotlivé kousky vám budou mizet z talíře kosmickou rychlostí. Já jsem je tento týden dělala nakonec dvakrát, protože jedna dávka se ukázala jako zcela nedostatečná.
Suché suroviny na těsto promícháme ve větší míse. V hrnku rozšleháme olej, vejce a mléko a směs přilijeme do mísy. Důkladně rozmícháme na středně řídké těsto a v případě potřeby, přidáme trochu mléka. Nakonec do těsta lehce zamícháme borůvky. Troubu rozehřejeme na 180 °C a muffinovou formu vyložíme papírovými košíčky, které plníme těstem. Cukr, mouku, máslo a skořici rukou smícháme na drobenku, kterou pak rovnoměrně posypeme každý muffin. Dáme péct na cca 20 až 25 minut, dokud muffiny nevyběhnou a nezezlátnou, necháme vychladit na mřížce.
Jestliže servírujete muffiny až další den, doporučuji je dát na cca 20 sekund na nižší stupeň do mikrovlnky, aby byly opět krásně teplé a vláčné.
Podrobné info: