Pažitka
Název:

Bramboračka


Bramboračka


Ingredience:
Ingredience:
voda1 l
brambory2 - 3 ks
středně veliká mrkev1 ks
meší petržel1 ks
menší celer1/4 ks
menší cibule1 ks
květák nebo brokolice malý kousek
spařené sušené lesní houby hrst
25 g másla + 25 g hladké mouky na jíšku
mletý kmín2 lžičky
sušená majoránka1 lžička
strouhaný muškátový oříšek špetka
sůl dle chuti
pepř špetka
hladkolistá petrželka malá hrst
Postup přípravy:

Zlatá pokladnice našich rodinných receptů je sešit po mojí prababičce. Jakožto selka, vařila určitě neustále a také já si některá její jídla pamatuji, byla výborná kuchařka. Na sešitu je jisté opotřebení dost znát a někdo (možná sama prababička) jej dal do desek s názvem POJISTKY. Tak mi to připadá trefné, že vlastně ty recepty jsou takové pojistky, které nás zachraňují. 

Bramboračka je pro mě srdcová záležitost, prostě jí miluju a není co řešit. Je úplně jednoduchá, na přípravu i chuťově a ještě stále je na ní vhodné počasí, tak jí zkuste a napište mi jak vám chutná. 

Do vody dejte vařit na malé kousky nakrájené brambory, mrkev, celer, petržel, květák a celou cibuli. Mezitím si spařte houby vařící vodou a v této vodě je nechejte. Po 25-30 minutách vaření přidejte houby i s tekutinou, ochuťte solí, pepřem, kmínem, muškátovým oříškem, majoránkou, vyjměte cibuli a 5 minut provařte, mezitím si připravte jíšku - máslo nechejte rozpustit a smíchejte s moukou, když je jíška zlatavá rozmíchejte jí důkladně do polévky. Na závěr vmíchejte nasekanou petrželku a polévku ochutnejte, je-li to potřeba, dochuťte solí, pepřem. 

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Tereza Krejčí

    zavřít okno