Ingredience: | |
voda | 1 l |
brambory | 2 - 3 ks |
středně veliká mrkev | 1 ks |
meší petržel | 1 ks |
menší celer | 1/4 ks |
menší cibule | 1 ks |
květák nebo brokolice | malý kousek |
spařené sušené lesní houby | hrst |
25 g másla + 25 g hladké mouky | na jíšku |
mletý kmín | 2 lžičky |
sušená majoránka | 1 lžička |
strouhaný muškátový oříšek | špetka |
sůl | dle chuti |
pepř | špetka |
hladkolistá petrželka | malá hrst |
Zlatá pokladnice našich rodinných receptů je sešit po mojí prababičce. Jakožto selka, vařila určitě neustále a také já si některá její jídla pamatuji, byla výborná kuchařka. Na sešitu je jisté opotřebení dost znát a někdo (možná sama prababička) jej dal do desek s názvem POJISTKY. Tak mi to připadá trefné, že vlastně ty recepty jsou takové pojistky, které nás zachraňují.
Bramboračka je pro mě srdcová záležitost, prostě jí miluju a není co řešit. Je úplně jednoduchá, na přípravu i chuťově a ještě stále je na ní vhodné počasí, tak jí zkuste a napište mi jak vám chutná.
Do vody dejte vařit na malé kousky nakrájené brambory, mrkev, celer, petržel, květák a celou cibuli. Mezitím si spařte houby vařící vodou a v této vodě je nechejte. Po 25-30 minutách vaření přidejte houby i s tekutinou, ochuťte solí, pepřem, kmínem, muškátovým oříškem, majoránkou, vyjměte cibuli a 5 minut provařte, mezitím si připravte jíšku - máslo nechejte rozpustit a smíchejte s moukou, když je jíška zlatavá rozmíchejte jí důkladně do polévky. Na závěr vmíchejte nasekanou petrželku a polévku ochutnejte, je-li to potřeba, dochuťte solí, pepřem.
Podrobné info: