Pažitka
Název:

Bramboračka


Bramboračka


Ingredience:
Ingredience:
máslo70 g
střední mrkev2 ks
malý celer1/2 ks
střední petržel1 ks
drcený kmín1/2 lžičky
oloupané brambory400 g
hladká mouka (dávám 45g hrašky)3 lžíce
střední cibule2 ks
česnek3 stroužky
sušené houby hrst
kuřecí vývar nebo voda1,7 l
sůl dle chuti
pepř dle chuti
majoránka1 lžíce
pokrájená velkolistá petržel1 lžíce
Postup přípravy:

Bramboračka je typická česká polévka a zná ji snad každý. Já si oblíbila recept z kuchařky Romana Vaňka. Polévka je hustá, sytá a plná zeleniny, takže s chlebem vystačí na vydatnou večeři. Jediný spor doma vedeme o houby. Já houby moc nejím, syn je také nechce, ale manžel je v bramboračce miluje. A tak se u nás houby do polévky při vaření nedávají a manželovi je dávám až přímo do naservírovaného talíře. A nestěžuje si.

Mrkve, petržel a celer oloupeme a nakrájíme na centimetrové kostičky. V kastrolu rozpálíme máslo a orestujeme na něm zeleninu dozlatova. Bude to trvat 5 - 10 minut.

Cibuli oloupeme a nasekáme na jemno, přidáme do hrnce a opečeme ji do zlatova.

Na směs přisypeme kmín, zaprášíme moukou (či hraškou) a minutu smažíme. Pak osolíme, opepříme a zalijeme vývarem/vodou a pod pokličkou přivedeme k varu.

Mezitím si oloupeme a na centimetrové kostky nakrájíme brambory. Přidáme je k polévce, jakmile začne vřít. Vaříme 15 minut.

Sušené houby namočíme do studené osolené vody, přivedeme k varu a povaříme do změknutí.

Česnek oloupeme a prolisujeme do polévky. Houby podle potřeby pokrájíme na menší kousky, přidáme do polévky a můžeme přilít asi 100 ml vody z vaření hub, pokud houby v polévce nechcete, vůbec je v tento moment nepřidávejte. Servírujte je až přímo do polévky těm, kteří o houby stojí. Polévku dovaříme do měkka.

Kastrol sundáme z ohně a přidáme majoránku (čerstvou nasekanou, sušenou promneme mezi dlaněmi) a petrželku a podle potřeby dochutíme solí a pepřem.

Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravy45 min

Autor:
Marcela Prachařová

    zavřít okno