Pažitka
Název:

Bramboračka s houbami


Bramboračka s houbami


Ingredience:
Ingredience:
lesní houby (sušené nebo mražené)250 g
střední cibule2 ks
velká mrkev2 ks
velké brambory4 ks
sůl dle chuti
pepř dle chuti
kmín špetka
majoránka špetka
zelená petrželová nať dle chuti
dětská krupička dle potřeby
sádlo dle potřeby
Postup přípravy:

Hned na začátek bych ráda dodala – bramboračka tak, jak ji dělám já.

Neexistuje jeden jediný správný a pravý recept na bramboračku. Mezi lidmi koluje mnoho verzí, určitě i vy máte svůj oblíbený způsob jak bramboračku uvařit.

Já mám těch způsobů ve svém archivu receptů několik. Právě teď, v době kdy konečně rostou, se s vámi o ně ráda rozdělím. A jsem zvědavá, který se vám bude nejvíce líbit.

Ten dnešní je snad ta nejobyčejnější klasika, alespoň z mého pohledu…

Obě cibule nakrájejte nadrobno. Brambory oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Mrkev oloupejte a nakrájejte na malé kostičky nebo kolečka.

V hrnci rozpusťte trochu sádla, na kterém osmahnete cibulku dozlatova. Přidejte mrkev a houby. Opékejte asi pět minuty. Přidejte brambory. Ochuťte solí, pepřem, kmínem.

Zalijte vodou tak, aby byly všechny suroviny ponořené. Máte-li zeleninový vývar, použijte raději místo vody ten.

Můžete zasypat trochou krupice, asi třemi lžícemi, která polévku zahustí. Není to však nutné. Vařte do změknutí brambor.

Za tu dobu nabobtná i krupice a polévku krásně zahustí. Okořeňte ještě majoránkou. Ihned podávejte.

Tip na závěr

Máte rádi zahuštěné polévky? Přidejte klasickou jíšku a tou polévku zahustěte.

Jak děláte houbovou nebo bramborovou polévku vy? Máte nějaké speciální rady a vychytávky?

Dobrou chuť přeje Elly.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Alena Elly Kolaříková a Lenka Mastešová

    zavřít okno