Pažitka
Název:

Bramborák s jablečnou omáčkou


Bramborák s jablečnou omáčkou


Ingredience:
Jablečná omáčka:
jablka5 ks
cibule4 ks
červená chilli parička1 ks
růžové víno150 ml
voda200 ml
kajenský pepř malá špetka
cukr1 lžička
citronová šťáva1 lžička
sůl špetka
domácí pálenky2 pol. lžíce
Bramboráky:
brambory1200 g
vejce3 ks
hladká mouka6 pol. lžic
stroužek česneku6 ks
majoránka hrstka
pepř špetka
sůl špetka
Postup přípravy:

Kdo by nemiloval domácí bramboráky? Však v kombinaci s touto omáčkou budete překvapeni chutí, která je nepopsatelná.

Na omáčku pokrájíme oloupanou cibuli. Jablka zbavíme jádřinců, nakrájíme na kousky, zakapeme citronovou šťávou. Vše nasypeme do kastrůlku, zalijeme růžovým vínem a vodou. Přivedeme k varu a dusíme pod pokličkou 12 - 15 minut. 
Jablka rozšťoucháme, osolíme, opepříme, ochutíme kajenským pepřem a trochou cukru. Z chilli papričky odstraníme semínka, nakrájíme na tenká kolečka a přidáme do omáčky, kterou zahustíme škrobovou moučkou, rozmíchanou ve 2 lžících vody. Krátce povaříme a můžeme přidat pálenku, pak již omáčku dál nevaříme. 

Brambory oloupeme, polovinu nastrouháme na jemném struhadle, polovinu na hrubém struhadle. Vymačkáme z nich v dlaních tekutinu a přendáme do misky. Přidáme prolisovaný česnek, sůl, pepř, kmín, majoránku, vejce a nakonec mouku. Na pánvi rozehřejeme olej, sběračkou nalijeme těsto, uhladíme ho a bramboráky upečeme z obou stran dozlatova. Tuk necháme odstát na kuchyňském ubrousku. Podáváme s jablečnou omáčkou.

Dobrou chuť!

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy45 min

Autor:
Ivana Černá

    zavřít okno