Pažitka
Název:

Bramborové halušky s kedlubnovým zelím a šunkou od kosti


Bramborové halušky s kedlubnovým zelím a šunkou od kosti


Ingredience:
Halušky:
brambory750 g
mouka (v poměru 1:1 hladká špaldová T 630 + polohrubá)200 - 250 g
vejce1 ks
hrubozrnná sůl dle chuti
Kedlubnové zelí:
velká kedlubna2 ks
střední brambora1 ks
velká jarní cibulka2 ks
hrubozrnná sůl dle chuti
čtyřbarevný pepř dle chuti
celý kmín1 lžička
třtinový cukr1 - 2 lžičky
umeocet1 - 2 lžičky
olej dle potřeby
šunka od kosti150 - 200 g
Postup přípravy:

Rodina rozhodla, že má chuť na halušky. Máme je rádi a dnes jsem měla krásné kedlubny, tak jsem se rozhodla, že místo klasického zelí bude zelí kedlubnové. U dětí je oblíbenější než to klasické, tak nebylo třeba se dvakrát dlouho rozhodovat. Dali jsme se tedy do přípravy této dobroty a vylepšili si ji dozlatova opraženou šunkou od kosti.

Nejprve si připravíme kedlubnové zelí. Kedlubny si oloupeme a na hrubém struhadle nastrouháme. Použijeme i pár listů z kedlubny, které si nasekáme a dáme stranou, použije je na závěr do zelí a pak i na ozdobu. Na oleji si zesklovatíme najemno nasekanou jarní cibulku, přidáme nastrouhané kedlubny a najemno nastrouhanou syrovou bramboru, ta nám zelí zahustí. Posypeme kmínem a lehce osolíme. Přidáme trochu vody a podusíme do měkka cca 10 minut. Na závěr přidáme umeocet a pokud je třeba i trochu cukru. Na závěr vmícháme nasekané listy kedlubny, promícháme, ale už nevaříme.

Halušky si připravíme tak, že brambory nastrouháme najemno, vymačkáme a slijeme přebytečnou tekutinu. Poté osolíme, přidáme vejce a přisypáváme mouku, tak aby vzniklo řidší těsto. Celkové množství mouky pak záleží na savosti brambor. V hrnci si přivedeme k varu vodu, kterou osolíme a pomocí speciálního sítka na halušky, jím směs bramborového těsta vařečkou protlačujeme. Poté halušky ve vroucí zamícháme a necháme vařit ještě cca 3 - 5 minut po vyplavání, vybereme je pak sítkem a dáme do mísy.

Souběžně si na pánvi rozehřejeme tuk, na kterém si do zlatova osmahneme na kostičky nakrájenou šunku od kosti. 

Vezmeme si velkou mísu a smícháme v ní halušky se zelím a osmahnutou šunkou. Podáváme ozdobené nasekanými lístky kedlubny.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Alena Chramostová

    zavřít okno