brambory | 300 g |
červená čočka | 100 g |
pórek | 200 g |
cibule | 1 ks |
olej | 1 lžíce |
kari koření | 2 lžičky |
rajčatový protlak | 1 lžíce |
voda | dle potřeby |
shoya | dle potřeby |
sůl | špetka |
pepř | špetka |
petrželka nebo libeček | hrstka |
Ingredience: |
Vegetariánské jídlo, které nadchne nejen vegetariány, ale všechny milovníky dobrého jídla.
Na lžíci oleje orestujeme cibuli, v půlce restování přidáme pórek. Brambory rozkrojíme na půlku a tu pak nakrájíme na tenké plátky. Brambory přidáme k pórku a cibuli spolu s červenou čočkou a ještě chvíli restujeme.
Zalijeme zeleninovým vývarem. Ten já ale většinou nemám nachystaný dopředu. Používám vodou a shoyu. Shoya je fermentovaná sója, ze které se dělá zdravá varianta sojové omáčky. Můžou ji i malé děti. Shoya dodává jídlům plnější, masovou chuť a nemusíte tak sahat po nějaké chemické kostce. Dostanete ji v každé zdravé výživě a teď už i v některých supermarketech, většinou v asijském koutku. Já ji beru už po litrech, protože vím, že ji prostě spotřebujeme. Schválně si vezměte nám dobře známou sojovou omáčku a shoyu a porovnejte složení. Nebudete se stačit divit.
Vznikající směs v pánvičce ochutíme solí, kořením kari a rajčatovým protlakem. Vaříme, dokud nejsou brambory měkké. Červenou čočku hlídat nemusíme, té stačí oproti normální čočce opravdu chvilka a bonusem je, že nemá nadýmavé účinky, takže si ji můžou dopřát i kojící maminky. Pokud se vám v průběhu vaření vyvaří voda, ale brambory jsou ještě tvrdkavé, pak znovu podlijte vodou. Průběžně míchejte, aby se směs nepřichytávala, a vy jste dosáhli požadované konzistence k podávání. To znamená, aby z toho byl opravdu hlavní pokrm a ne polévka.
Při servírování ještě posypte na jemno nakrájenými rajčaty a ozdobte petrželkou nebo libečkem.
Dobrou chuť
Podrobné info: