Ingredience: | |
vařené brambory | 600 - 800 g |
polohrubá mouka | 100 g |
hrubá mouka | 100 g |
vejce | 1 ks |
sůl | dle chuti |
mouka | na podypání |
sádlo nebo olej | dle potřeby |
Dnes mám pro vás hnedle dvě staročeské dobroty a začnu tou "dámskou". Jsou to úplně obyčejné bramborové placky, které dělával naše babičky. Já je miluji "jen tak" s bílou kávou, ale jejich výhodou je, že je můžeme podávat jako přílohu, nebo se salátem, ale i na sladko s povidly, či marmeládou! Tedy musím říci, že když jsem to pro vás včera fotila, bylo -14°C a trochu mi při focení mrzly prstíky (smích).
Uvařené brambory ve slupce loupeme a nastrouháme. Poté uděláme důlek, do kterého rozklepneme vejce, osolíme, aby zůstalo žluté, osolíme trochu i brambory a přidáme mouku. Vypracujeme husté hladké těsto, ze kterého vyválíme šišku a nožem z ní odkrajujeme plátky, upravíme z nich placky a smažíme na sádle nebo na oleji.
Placky můžeme připravit i na sladko, např. s povidly.
Podrobné info: