Ingredience: | |
vařené brambory | 600 - 800 g |
polohrubá mouka | 100 g |
hrubá mouka | 100 g |
vejce | 1 ks |
sůl | dle chuti |
mouka | na podsypání |
sádlo, nebo olej | dle potřeby |
Česnekový dip: | |
bílý jogurt nebo zakysaná smetana | dle potřeby |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
česnek | dle chuti |
Čím dál více se přesvědčuji, že obyčejné staročeské dobroty jsou prostě nejlepší. Nejen že jsou jednoduché na přípravu, ale hlavně jsou výtečné! Bramborové placky miluji. Věřím, že budou chutnat i vám. A tady varianta na slano, s jogurtovo-česnekovým dipem, ale může být i s pestem z medvědího česneku.
Uvařené brambory ve slupce oloupeme a nastrouháme. Poté uděláme důlek, do kterého rozklepneme vejce, osolíme, aby zůstalo žluté, osolíme trochu i brambory a přidáme mouku. Vypracujeme husté hladké těsto, ze kterého vyválíme šišku a nožem z ní odkrajujeme plátky. Upravíme z nich placky a smažíme na sádle nebo na oleji. Placky můžeme připravit i na sladko, např. s povidly.
Podrobné info: