Pažitka
Název:

Bramborové válečky se švestkovým rozvarem


Bramborové válečky se švestkovým rozvarem


Ingredience:
Ingredience:
brambory500 g
hrubá mouka (+ na podsypání)150 g
vejce1 ks
sůl špetka
strouhanka dle potřeby
máslo dle potřeby
Rozvar:
pokrájené švestky4 hrsti
cukr4 lžíce
rum2 lžíce
skořice1/2 lžičky
Postup přípravy:

Tuhle dobrotu od babičky jsem milovala. Někdo má rád válečky s mákem, jiný s máslovou strouhankou.. Variací je nespočet, u nás doma to mají děti rozdělené - Vendulka miluje s rozvarem a Petik zas s mákem.

Brambory uvařené ve slupce oloupeme, nastrouháme a vysypeme doprostřed válu, uděláme důlek, do něj rozklepneme vejce, které osolíme, aby zůstalo krásně žluté, osolíme trochu i brambory a přidáme mouku. Vypracujeme husté hladké těsto, vyválíme dlouhý váleček, který nožem rozřežeme na stejnoměrné válečky. Připravené válečky vaříme ve vroucí vodě. Po vyjmutí válečky vložíme do mísy a přelijeme máslem, nebo rozpuštěným sádlem a můžeme servírovat – s mákem, upraženou strouhankou, nebo s ovocným rozvarem sypané skořicovým cukrem a mandlemi.

Rozvar

Švestky vypeckujeme, pokrájíme a dáme do hrnce rozvařit. Potom přidáme skořici, cukr a rum, necháme krátce probublat a je hotovo.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Vendula Špetlíková

    zavřít okno