Ingredience: | |
brambory | 500 g |
hrubá mouka + podsypání | 150 g |
vejce | 1 ks |
sůl | dle chut |
strouhanka | dle potřeby |
máslo | dle potřeby |
Rozvar: | |
pokrájené švestky | 4 hrsti |
cukr | 3 lžíce |
rum | 2 lžíce |
skořice | 1/2 lžičky |
Dále budete potřebovat: | |
mandle | dle chuti |
Dnes jsem konečně zpracovala lodnu švestek, uff. Dělala jsem bezpracná povidla, ale ještě mi pár švestek zůstalo, tak jsem narychlo vymyslela oběd. Musím říci, že to bylo moc dobré, takže mohu doporučit a přidávám receptík na Bramborové válečky se švestkovým rozvarem. Pokud se ptáte, proč to nejsou šišky, tak jen proto, že jsem lenoch a „nešišatím“ je.
Brambory uvařené ve slupce oloupeme, nastrouháme a vysypeme doprostřed válu, uděláme důlek, do něj rozklepneme vejce, které osolíme, aby zůstalo krásně žluté, osolíme trochu i brambory a přidáme mouku. Vypracujeme husté hladké těsto, vyválíme dlouhý váleček, který nařežeme a rozřežeme na stejnoměrné válečky. Připravené válečky vaříme ve vroucí vodě. Po vyjmutí válečky vložíme do mísy a přelijeme máslem, nebo rozpuštěným sádlem a můžeme servírovat – s mákem, upraženou strouhankou, nebo s ovocným rozvarem sypané skořicovým cukrem a mandlemi.
Rozvar
Švestky vypeckujeme, pokrájíme a dáme do hrnce rozvařit. Potom přidáme skořici, cukr a rum, necháme krátce probublat a je hotovo.