Pažitka
Název:

Bramborovo-oříškové muffiny se svěží krémem a karamelizovanými hruškami


Bramborovo-oříškové muffiny se svěží krémem a karamelizovanými hruškami


Ingredience:
Ingredience:
vařené a nastrouhané brambory400 g
cukr (150 g do těsta, 60 g cukru na karamel a 40 g do krému)cca 200 g
vejce4 ks
sekané vlašské ořechy150 g
brusinky hrst
máslo oříšek
skořice dle chuti
velká bruška1 ks
žervé naturcca 240 g
Postup přípravy:

Ano, čtete správně: jsou z brambor! A protože díky tomu neobsahují žádnou mouku, jsou nejen zdravější, ale i bezlepkové. U dcery mělo toto těsto obrovský úspěch i samotné, ale krém a karamelizované hrušky posouvají tuto buchtičku ještě o level výš, takže určitě vyzkoušejte vše dohromady.

Tento recept vznikl vlastně náhodou. Jednoho hezkého dne totiž zaklepal pan pošťák a přinesl balíček, jehož obsahem byly hrušky, oříšky, brusinky a žervé. Pak už jen krátký vzkaz o tom, abych zapojila fantazii a vymyslela z obsahu zásilky nějakou zajímavou svačinku. A výzvy, ty já prostě miluju! (#rohlikcz, #startit2015, #riznidotoho)

Z vajec oddělte bílky a žloutky, bílky vyšlehejte v tuhý sníh. Brambory oloupejte, uvařte, nechte vychladnout a poté nastrouhejte na jemném struhadle. Vyšlehejte žloutky s cukrem (nebo medem), vmíchejte strouhané brambory, sekané vlašské ořechy, brusinky a trošku skořice. Nakonec opatrně vmíchejte sníh z bílků. Nalijte do muffinových košíčků. Těsto neobsahuje žádné kypřící látky a je nadýchané hlavně díky přítomnosti bílků, takže při plnění košíčků nemusíte počítat s tím, že by těsto nějak znatelně vyběhlo vzhůru a můžete je tedy naplnit až téměř po okraj (malinko by vám ale vyběhnout mělo). Pečte při 180°C dozlatova, mělo by to trvat přibližně 20 minutek. 

Na krém vyšlehejte žervé s cukrem nebo medem. Než jej dáte do tvořícího sáčku, nechte jej pořádně vychladit v lednici. Pak teprve tvořte ozdobnou čepičku na muffinech. Na samotný vrcholek báboviček přidejte ještě karamelizované hrušky. Ty vytvoříte tak, že rozpustíte v pánvi oříšek másla, pokladete na plátky nakrájenou hruškou, kterou bohatě zasypete cukrem a zahříváte do té doby, dokud se z cukru nevytvoří karamel. 

Dětská specifika:

Podrobné info:
Počet porcí20 porcí
Čas přípravy45 min

Autor:
Barbora Charvátová

    zavřít okno