Pažitka
Název:

Bramborovo-polentové noky s rozvarem z jablek a skořice, posypané opečenou strouhankou a cukrem


Bramborovo-polentové noky s rozvarem z jablek a skořice, posypané opečenou strouhankou a cukrem


Ingredience:
Ingredience:
brambory600 g
hrubá mouka300 g
sůl špetka
vejce1 ks
žloutek1 ks
opečená strouhanka nebo mletý mák dle potřeby
moučkový cukr dle potřeby
máslo, rozpuštěné200 g
Jablečný rozvar:
jablka2 - 3 ks
skořice špetka
třtinový cukr dle chuti
Postup přípravy:

Polentové noky budou jistě želízkem v ohni pro vaše ratolesti. Chutnají výborně, jak nasladko, tak naslano. Tento recept je jednoduchý, nebojte. Za pár chvil si bude celá rodina pochutnávat na obědu, nebo malém dezertu z polenty a jablíček.

Brambory uvařte ve slupce a nechte je zcela zchladnout, oloupejte je a nastrouhejte na jemné straně struhadla. Poté k bramborám přisypte mouku, sůl, vyklepněte vejce i žloutek a vše zpracujte do hladkého těsta. To dejte na půl hodiny odpočinout do ledničky. Poté z těsta válíme válečky, které nakrájíme na malé nočky či tvarujeme do šišek. Vařte ve vroucí osolené vodě dvě až tři minuty po vyplavání. Šišky sceďte a servírujte zasypané opečenou strouhankou a cukrem a s např. rozvarem z jablek a skořice nebo mákem a cukrem a přelité máslem. Z těsta se rovněž dají udělat taštičky plněné povidly. Nebo noky využít naslano jako přílohu.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Alena Chramostová

    zavřít okno