Ingredience: | |
brambory | 600 g |
hrubá mouka | 300 g |
sůl | špetka |
vejce | 1 ks |
žloutek | 1 ks |
opečená strouhanka nebo mletý mák | dle potřeby |
moučkový cukr | dle potřeby |
máslo, rozpuštěné | 200 g |
Jablečný rozvar: | |
jablka | 2 - 3 ks |
skořice | špetka |
třtinový cukr | dle chuti |
Polentové noky budou jistě želízkem v ohni pro vaše ratolesti. Chutnají výborně, jak nasladko, tak naslano. Tento recept je jednoduchý, nebojte. Za pár chvil si bude celá rodina pochutnávat na obědu, nebo malém dezertu z polenty a jablíček.
Brambory uvařte ve slupce a nechte je zcela zchladnout, oloupejte je a nastrouhejte na jemné straně struhadla. Poté k bramborám přisypte mouku, sůl, vyklepněte vejce i žloutek a vše zpracujte do hladkého těsta. To dejte na půl hodiny odpočinout do ledničky. Poté z těsta válíme válečky, které nakrájíme na malé nočky či tvarujeme do šišek. Vařte ve vroucí osolené vodě dvě až tři minuty po vyplavání. Šišky sceďte a servírujte zasypané opečenou strouhankou a cukrem a s např. rozvarem z jablek a skořice nebo mákem a cukrem a přelité máslem. Z těsta se rovněž dají udělat taštičky plněné povidly. Nebo noky využít naslano jako přílohu.
Podrobné info: