Pažitka
Název:

Brambory dauphinois

vegetariánský recept


Brambory dauphinois


Ingredience:
Ingredience:
brambory1 kg
vejce1 ks
sůl1 vrchovatá lžíce
smetana400 ml
plnotučné mléko300 ml
čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek1/2 ks
nastrouhaný sýr gruyere300 g
máslo1 lžíce
česnek1 stroužek
Postup přípravy:

Je všeobecně známo, že v jednoduchosti je krása. Toto rčení do posledního písmene naplňuje toto klasické francouzské jídlo, jehož původ sahá do 18. století. Jde o rafinovaně jednoduché jídlo a vymysleli ho v oblasti Dauphiné, což je oblast na jihovýchodě Francie. No a na tento původ odkazuje i samotný název pokrmu. V této oblasti společně se Savojskem a Provance jsou oblíbené různé zapékané jídla neboli gratiny a tím nejslavnějším je bezpochyby gratin dauphinois - nebo také pommes de terre dauphinoise, potatoes à la dauphinoise či gratin de pommes à la dauphinoise. Stejně jako existuje více názvů, tak jak už to u takovýchto jídel bývá, existuje i více zaručených a pravých receptů. Klasický francouzský kuchař Escoffier nepoužívá smetanu, Julia Child přidává česnek, Michel Roux nepoužívá mléko a sýr, Jamie Oliver používá červenou cibuli a ančovičky...a tak dále a atak dále.
Já vám přináším variantu, která chutná nám.

Troubu dejte rozehřát na 160°C. Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky velikosti cca 1-2mm. Do mísy dejte smetanu, mléko a vejce a prošlehejte. Přidejte muškátový oříšek, sůl a pepř, přisypejte sýr a znovu promíchejte. Přidejte brambory a promíchejte. Máslo utřete s rozdrceným česnekem. Vhodnou větší zapékací mísu vytřete máslem s česnekem. Plátky brambor postupně ukládejte v řadách přes sebe tak, že dno zapékací mísy zaplníte v jedné vrstvě, přelijte trochou tekuté směsi se sýrem a následně pokračujte dalšími vrstvami, tak že spotřebujete všechny brambory. Nakonec dolijte zbytek tekuté směsi a dejte péct do trouby. Pečení bude trvat cca hodinu - nakonec budou brambory měkké a nahoře krásně hnědé. Můžete je podávat samostatně, nebo jako sváteční přílohu.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Lucie Bílková

    zavřít okno