Pažitka
Název:

Brokolice zapečená s bramborem, cibulkou, pórkem na kmíně s pestem z medvědího česneku


Brokolice zapečená s bramborem, cibulkou, pórkem na kmíně s pestem z medvědího česneku


Ingredience:
Ingredience:
České Ghíčko Bio dle potřeby
malá brokolice1 ks
střední brambory2 ks
cibule1 ks
pórek60 g
kmín špetka
pesto z medvědího česneku1,5 lžičky
sůl dle chuti
vejce2 ks
Postup přípravy:

Brokolici máme rádi zapečenou s česnekem. Dnes jsem se rozhodla pro detox v podobě pesta z medvědího česneku v kombinaci se zapečenou zeleninou. Použití a účinky má podobné jako má česnek kuchyňský Allium sativum L, ale oproti česneku kuchyňskému je česnek medvědí jemnější a jeho léčivé účinky jsou výraznější. Jako léčivka se užívá jako přírodní antibiotikum, močopudný prostředek, mírné projímadlo, a nebo jako prostředek pro očištění a prokrvování. Vlastnosti česneku jak setého, tak medvědího je jejich působení antibakteriální a protiplísňové. Česnek ozdravuje střevní flóru, léčí infekční průjmy, rozšiřuje cévy, snižuje krevní tlak a prohlubuje práci srdečního svalu. Pomáhá při bolesti břicha, při nadýmání, pomáhá při plicních a průduškových zánětech. Působí současně i žlučopudně, nezvyšuje riziko vzniku žlučníkových kamenů. Někomu však může naopak žlučník podráždit! Droga výrazně snižuje krevní tlak. Lidově se dříve používala jako prostředek pro vyhánění hlístů. Velmi často se dodnes užívá “k čištění krve” a lze říci, že skutečně úspěšně vylepšuje krevní obraz. Jelikož výpary dráždí nosní sliznici, oči i sliznice zažívacího traktu, užívá se výhradně tinktura. Rostlinné časti se používají čerstvé, sušením totiž česnek medvědí ztrácí účinnost.

Pozor na předávkování. Může totiž vyvolávat zvracení a průjmy a dokonce i záněty ledvin.

Brokolici uvaříme v páře, mezitím si na Ghí orestujeme pokrájenou cibuli, dáme do zapékací mísy, přidáme pokrájené brambory, pórek, uvařenou brokolici, sůl, kmín a pesto z medvědího česneku, vše společně zamícháme, přiklopíme, vložíme do rozehřáté trouby na 180°C, pečeme do změknutí brambor, nakonec přidáme rozkvrdlaná vejce a bez přiklopení zapečeme.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno