Ingredience: | |
České Ghíčko | dle potřeby |
šalotka | 2 ks |
brokolice bez košťálu | 150 g |
malá ošičtěná cuketa | 1/2 ks |
bílá kulatá ředkev | 1 ks |
česnek | 1 stroužek |
bazalka | dle chuti |
Mahá koření | 1/2 lžičky |
mořská sůl | dle chuti |
jáhly | 50 g |
Na brokolici určitě v našem jídelníčku nezapomínáme, máme ji moc rádi ať v polévce či hlavním jídle. A proč ji zařadit do svého jídelníčku? Tato lahodná zelenina obsahuje kyselinu listovou, vlákninu, vápník, draslík, hořčík, železo, vitamín C, betakaroten, vitamín K a další tělu prospěšné látky. Významné je též větší množství vitaminu B1 a B2. Brokolice je ale také velmi cenná pro svůj obsah kyseliny listové, která je důležitá především před otěhotněním, ale i během celého těhotenství. Brokolice a košťálová zelenina podporuje tvorbu kostí a díky obsaženému vitaminu C je tak zvýšeno vstřebávání vápníku. Brokolice posílí naši imunitu, má 3,5x více vitamínu C. Při vaření se obsah vitaminu C snižuje, proto je lepší jen povaření v páře.
Čím tmavší barvu brokolice má, ať už zelenou nebo modrozelenou, tím více vitaminu obsahuje.
Brokolici omyjeme a uvaříme v páře. Nakrájíme si šalotku, kterou orestujeme na Ghí společně s Mahá kořením, přidáme najemno nastrouhanou ředkev, chvíli povaříme a přidáme pokrájenou cuketu. Když je zelenina měkká, přidáme bazalku, sůl, česnek, promícháme, odstavíme, přidáme brokolici uvařenou v páře a rozmixujeme dohladka.
Jáhly propláchneme a spaříme několikrát horkou vodou. Vaříme cca 15-20 minut. Uděláme si kuličky a podáváme s omáčkou.
Podrobné info: