pohanka | 1 hrnek |
voda | 1,5 hrnku |
česnek | 1 stroužek |
slanina | 50 g |
sůl | špetka |
pepř | špetka |
olivový olej | 1 lžíce |
pečené maso | 200 g |
brokolice | 200 g |
balkánský sýr | dle chuti |
Ingredience: |
Zdravá pohanka nesmí ve vaši kuchyni rozhodně chybět.
Pohanku přebereme, propláchneme a vsypeme do vařící vody. Po minutě odstavíme a na půl hodiny uchováme v teple (já používám peřiny).
Mezitím si rozškvaříme špek, přidáme k němu prolisovaný česnek a ihned odstavíme. Brokolici uvaříme na páře téměř doměkka, pak nasekáme nadrobno a případně lehce osolíme. Maso nakrájíme na drobnější kousky.
Pohanku, která do sebe vsákla všechnu vodu, smícháme s česnekovou slaninou, podle chuti osolíme a přidáme olivový olej.
Vhodnou misku vypláchneme studenou vodou a skládáme do ní nejprve kuřecí maso, pak nasekanou brokolici a nakonec pohanku. Přimáčkneme lžící a vyklopíme na talířek. Pak posypeme balkánským nebo jiným sýrem a ihned podáváme.