Pažitka
Název:

Brokolicová polévka

vegan, vegetariánské, intolerance laktózy, bezlepkové, diabetes, problémy se žaludkem


Brokolicová polévka


Ingredience:
Ingredience:
brokolice1 ks
cibule1 ks
česnek3 stroužky
rostlinný olej trochu
zeleninový vývar750 ml
sůl dle chuti
pepř špetka
červená čočka3 lžíce
pohanka lámanka3 lžíce
K podávání:
krutony chleba (bezlepkáři volí bezlepkové pečivo)
opražená dýňová semena
řeřicha
Postup přípravy:

Brokolice je velice ceněná zelenina mezi veganskými strávníky kvůli vysokému obsahu vitamínu C, D, vápníku, železa, hořčíku nebo selenu. Mně osobně brokolice příliš nechutná. Nebo spíš jsem se ji před několika lety přejedla a od té doby ji nemusím. To mi takhle bylo 16 a chodila jsem do fitka a moje stravování se točilo kolem rýže, kuřecího masa a brokolice zapečené se sýrem.

Ale i tak brokolici dávám dnes šance a občas ji zařazuji do jídelníčku. Nejčastěji jen tak napařenou jako přílohu k jídlu nebo nastrouhanou do karbanátků.
Dnes jsem v lednici našla již ovadající brokolici, která si žádala okamžité spotřebování a proto jsem se rozhodla, že si uvařím polévku. A když polévku, tak plnohodnotnou, tak aby obsahovala kvalitní bílkoviny, sacharidy i zdravé tuky. A jak jsem dopadla? Posuďte sami...
 
Na oleji osmahněte cibulku a česnek, poté přidejte omytou a na kousky pokrájenou brokolici a krátce opečte. Poté zalijte zeleninovým vývarem, přidejte čočku a lámanku a vařte do změknutí. Jakmile je brokolice měkká a pohanka uvařená, polévku rozmixujte ponorným mixérem. Dochuťte solí a pepřem.
Podávejte s opečenými krutony pečiva, posypané praženými dýňovými semeny a řeřichou.

Dobrou chuť!

Moje hodnocení: Polévka je krásně krémová i bez zjemňování rostlinnou smetanou. Pohanka, čočka a dýňová semínka ji dodávají říz. Myslím, že jsem tuto brokolicovou polévku nevařila naposledy.
Podrobné info:
Počet porcí3 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Lenka Špaček

    zavřít okno