Ingredience: | |
České Ghíčko Bio | dle potřeby |
batáty | 2 ks |
máslová dýně | 80 g |
petržel | 1 ks |
malá brokolice | 1 ks |
zelený chřest | 5 stonků |
očištěný a vydlabaná cuketa | 1/2 ks |
sůl | dle chuti |
pohankové vločky | 2 - 3 hrsti |
voda | 1,5 l |
Batáty používám v kuchyni velmi ráda, dodávají připravenému pokrmu příjemnou nasládlou chuť. Dnes ráno jsem vstala, otevřela lednici a objevila jsem zbytek chřestu, načatou cuketu, máslovou dýni a už se polévka rýsovala. V horní polici se na mě smála nádherná malinká brokolice, nedalo se ji odolat, a jelikož máme velké výkyvy počasí, rozhodla jsem se polévku doplnit o pohankové vločky, které polévku zahustí, ale zároveň nám posílí imunitní systém. Tak pojďme na ní.
Zeleninu si očistíme, nakrájíme na menší kostičky. Připravíme si zelený chřest, omyjeme jej a oloupeme. Pokud máme mladé výhonky, není třeba loupat. Pokud jsou silnější, ohneme je jako luk, část stonku se odlomí, tuto část nevyhazujeme, využijeme ji rovněž v polévce. Zbylý chřest oloupeme až ke špičce a dáme stranou. V hrnci necháme rozpustit Ghí a orestujeme na něm pokrájené batáty, máslovou dýni, petržel, cuketu a na růžičky rozebranou brokolici, zalijeme vodou, osolíme, přidáme odlomené části chřestu. Když je zelenina měkčí, vyjmeme z polévky odlomené spodní části chřestu a přidáme do polévky pohankové vločky a zbylý chřest, který jsme si dali stranou, povaříme 5 minut.
Zeleninu v polévce můžeme jen pomačkat, kdo má rád hladké polévky může rozmixovat tyčovým mixérem.