Ingredience: | |
České Ghíčko | dle potřeby |
malá brokolice | 1 ks |
batáty | 2 ks |
petržel | 1 a 1/2 ks |
očištěná cuketa | 1/2 ks |
voda | 1,5 l |
petrželka | na ozdobení |
sůl | dle chuti |
mandlové mléko | dle potřeby |
Brokolice v našem jídelníčku nesmí chybět a v polévce ji máme velmi rádi. A proč si zařadit brokolici do jídelníčku?
Brokolice je bohatým zdrojem vápníku, vlákniny i beta karotenu. Obsahuje vitamíny C, D, B6, B12, E, kyselinu listovou, draslík, železo, selen i hořčík. Brokolice působí jako účinná prevence proti nachlazení a chřipce, posiluje cévy, srdce a krevní oběh, pomáhá při krvetvorbě, zlepšuje trávení a dokonce má příznivé účinky proti rakovině tlustého střeva a prostaty. Konzumací brokolice si lze zlepšit imunitní systém, zrychlit metabolismus, ochránit se před infekčními nemocemi. Ženy mohou pomocí brokolice zmírnit bolesti při menstruaci. Brokolice pomáhá odbourávat nervozitu a poruchy spánku. Ocení ji i lidé držící dietu, protože obsahuje velké množství vody a naopak málo sacharidů.
Na Ghí orestujeme pokrájenou petržel, batát a cuketu, společně s brokolicí, kterou jsme rozebrali na růžičky, následně zalijeme vodou, osolíme, vaříme do změknutí zeleniny. Když je zelenina měkká rozmixujeme dohladka a zjemníme mandlovým mlékem nebo rostlinnou smetanou. Pokud požadujeme krémovou hladkou polévku, přepasírujeme ji před přidáním mandlového mléka.
Pokud tolerujeme mléčnou bílkovinu, můžeme zjemnit jogurtem či smetanou.
Podrobné info: