Ingredience: | |
brokolice | 320 g |
špenát | 250 g |
batát | 190 g |
Bio České Ghíčko | dle potřeby |
voda | 1,5 l |
pesto z medvědího česneku nebo česnek | 1 lžička |
Polívčičky my rádi a obzvlášť v kombinaci brokolice a špenátu, dnes jsem použila navíc pesto z medvědího česneku.
V medvědím česneku jsou obsaženy vitamíny, minerální látky a silice, značné množství jódu, allin a další sloučeniny, působící příznivě na lidský organismus. Česnek medvědí se hojně využívá v lidové medicíně na léčbu různých onemocnění, jako jsou chřipka, nachlazení, záněty horních cest dýchacích, bronchitida a angína. Jako mírné antibiotikum působí proti zánětlivým onemocněním, má fungicidní a baktericidní účinky, ničí tedy plísně, bakterie a mykózy. Napravuje přirozené prostředí v zažívacím traktu, užívá se při střevních onemocněních a proti střevním parazitům.
Medvědí česnek potlačuje kandidózu a působí proti nadýmání a křečím. Je vhodný na zácpu a při akutním a chronickém průjmu, provázeném plynatostí a kolikami. Celkově zlepšuje průchodnost střev. Medvědí česnek také příznivě působí při cukrovce. Snižuje hladinu cholesterolu a krevní tlak a brání kornatění cév, jelikož zabraňuje ukládání vápníku v jejich stěnách. Medvědí česnek dobře čistí krev, proto je vhodný při dlouhodobých problémech s kůží. Jeho čerstvé listy pročišťují ledviny a močový měchýř a mají močopudné účinky. Rostlina má rovněž příznivý vliv na žaludek.
Na Ghí si orestujeme pokrájenou zeleninu, batát, brokolici rozebranou na růžičky a přidáme špenát, já použila mražený, orestujeme a zalijeme vodou.
Když je zelenina měkká, přidáme 1 lžičku pesta z medvědího česneku, krátce povaříme a rozmixujeme, kdo by raději jemnější chuť, může přidat rýžovou smetanu, či mandlové mléko.