Ingredience: | |
brokolice bez košťálu | 1 ks |
quinoa | 200 g |
Šmakoun bez příchutě | 200 g |
rajčata | 200 g |
sýr feta | 100 g |
rukola | hrt |
česnek | 1 stroužek |
opražená sezamová semínka | 1 vrchovatá lžíce |
sůl | dle chuti |
pepř | špetka |
máslo nebo olej | dle potřeby |
Po prodlouženém víkendu mimo kuchyň a s naprosto nekontrolovaným jídelníčkem (smích) už jsem se opravdu těšila na něco lehkého a bezmasého. Takže moje první rande s quinoou je tu a dopadlo, řekla bych, nad očekávání a všichni jsme si moc pochutnali.
Quinou namočíme na 10 minut do studené vody. Přecedíme přes sítko a dáme novou vodu (dvojnásobné množství, než kolik je quinoi). Přidáme sůl a můžeme i oblíbené koření, já dala lžičku Nesoldíka. Vaříme, dokud se většina vody nevstřebá a zrnka nezačnou být průhledná (trvá to asi 10-15 minut). Pak ještě necháme pod pokličkou dojít, dokud se nevsákne všechna voda. Brokolici si rozebereme na růžičky a ty povaříme asi 10 minut v páře. Rajčata spaříme horkou vodou, oloupeme a nakrájíme na malé kousky. V hluboké nepřilnavé pánvi si rozpustíme máslo a na něm si opečeme brokolici, nakrájenou na malé kousky. Přidáme pokrájená rajčata, prolisovaný stroužek česneku a nasekanou rukolu. Lehce opepříme a vmícháme kostičky nebo nudličky šmakouna. Přidáme také nadrobený feta sýr a opražená sezamová semínka. Nakonec vmícháme quinou do zeleninové směsi. Případně ještě podle chuti dosolíme. Dobrou chuť!
Podrobné info: