Ingredience: | |
České Ghíčko Bio | dle potřeby |
malá brokolice | 1 ks |
cuketa | 1 ks |
jarní cibulka | 2 ks |
pohanková lámanka | 60 g |
sůl | dle chuti |
mletý kmín | dle chuti |
*směs koření na salát Kotanyi | dle chuti |
bazalka (měla jsem sušenou) | dle chuti |
petrželová nať (sušená) | dle chuti |
konopná semínka | 30 g |
domácí sádlo, ideálně se škvarky | 2 lžíce |
pohanková mouka hladká, nebo teff mouka tmavá Adveni | dle potřeby |
Původně to měla být pomazánka a zároveň placky, ale když jsem upekla pár kousků, tak z pomazánky rázem sešlo a nakonec vše padlo na placky. Pánové mi je loupili pod rukama, tak nevím, kdo tu drží tu protikvasinkovou dietu. Ale potěšilo mě to. Je to snadné, rychlé a výborné.
Zeleninu očistíme a uvaříme v páře. Během přípravy zeleniny si připravíme pohankovou lámanku. Do menšího hrnce nasypeme pohankovou lámanku, zalijeme ji vroucí vodou z konvice, pouze tolik, aby byla lámanka ponořená. Přiklopíme a necháme 20 - 30 minut přiklopené. Je dobré, když je sušší, nebudeme muset přidávat tolik mouky.
Uvařenou zeleninu v páře necháme vychladnout. Přidáme pohankovou lámanku, konopná semínka, bylinky, sůl, koření a sádlo (ideálně i se škvarky). Vše rozmixujeme tyčovým mixérem a zahustíme moukou. Já se snažilo o minimum přidané mouky. Vytvarujeme karbanátky, které upečeme na Ghí či jiném tuku. Při protikvasinkové dietě je Ghí ideální. Můžete si udělat jeden testovací karbanátek, zda se bude rozpadat, a zda je přidaná mouka dostačující. V případě potřeby mouku přidáme.
Jsou vážně skvělé a nádherně voňavé se špetkou toho a toho koření.
Přeji dobrou chuť.
Podrobné info: