Pažitka
Název:

Brokolicový krém


Brokolicový krém


Ingredience:
Ingredience:
střední brokolice1 ks
drůbeží vývar nebo voda600 ml
vývar z brokolice800 ml
větší cibule1 ks
máslo50 g
hladká mouka (nebo hraška)50 g
střední brambory2 ks
česnek3 stroužky
smetana ke šlehání200 ml
sůl dle chuti
pepř dle chuti
Postup přípravy:

Brokolice se u nás doma jí na mnoho způsobů. Jedním z nich je i vydatná polévka, která společně s krutony zajistí sytou večeři. Smetana polévku zjemňuje, zahušťuje (a zvyšuje tučnost), ale pokud jste na dietě, nebo smetanu nemůžete či nechcete, klidně ji vynechte, polévka je dobrá i bez ní.

Brokolici omyjeme a nakrájíme na větší kusy tak, aby se vešla do hrnce. Ve větším hrnci přivedeme k varu vodu, osolíme ji a vložíme brokolici včetně košťálu. Vaříme doměkka cca 5 - 10 minut.

Mezitím si v druhém hrnci (ve kterém se bude vařit výsledná polévka) rozpustíme máslo a dozlatova na něm opečeme najemno nakrájenou cibulku. Zasypeme moukou (hraškou) a osmahneme světlou jíšku. Rozředíme vývarem a asi deset minut provaříme.

Brokolici vyndáme z vody (vodu nesléváme!), nakrájíme na menší kousky a odstraníme košťály. Růžičky brokolice vložíme do hrnce s rozvařenou jíškou, přidáme vývar z brokolice (jinými slovy 800 ml vody, ve které se brokolice vařila), osolíme, opepříme a necháme projít varem. Polévku rozmixujeme ponorným mixérem dohladka a přidáme oloupané a na malé kostičky pokrájené brambory. Vaříme dalších 10 minut, dokud nejsou brambory měkké.

Přidáme prolisovaný česnek, zalijeme smetanou a provaříme asi 2 minuty. Dochutíme solí a pepřem (pokud je to třeba).

Servírujeme s krutony.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Marcela Prachařová

    zavřít okno