Pažitka
Název:

Broskvový koláč se skořicí


Broskvový koláč se skořicí


Ingredience:
Ingredience:
cukr krystal170 g
hladká mouka300 g
změklé máslo190 g
skořice1 lžíce
vejce2 ks
zakysaná smetana300 ml
sůl špetka
kypřící prášek do pečiva3 lžičky
velké broskve, nakrájené na mesíčky2 - 3 ks
Postup přípravy:

Před dvěma týdny jsme jeli na výlet do Brna, trhy na Zelňáku jsem prostě nemohla vynechat. Nejraději bych koupila úplně všechno, protože nás ale čekal celý den ve městě a skoro hodinová cesta zpátky, vzala jsem aspoň broskve. Už od pohledu vypadaly sladce a šťavnatě, cedule slibovala, že půjdou lehce od pecky, a bylo to tak. Pekla jsem ten týden velký dort a na oslavu přijela i moje rodina, takže broskve nakonec putovaly do rychlé buchty na snídani, pár kousků koláče pak odcestovalo až na sever Čech. Všem moc chutnalo. Mimochodem, poslední broskev stále čeká v ledničce a stále vypadá sladce a šťavnatě. Zelňák je prostě nej.

V míse zpracujeme cukr, mouku, máslo a skořici na hrubou drobenku, 1 hrnek odebereme stranou. Vajíčka prošleháme se smetanou a vmícháme do zbylé směsi. Nakonec přidáme sůl a kypřící prášek a umícháme husté těsto.

Troubu předehřejeme na 180 °C. Kulatou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Nalijeme do ní těsto, povrch uhladíme a poklademe broskvemi, každý měsíček vmáčkneme do těsta, slupkou nahoru. Broskve posypeme odloženým hrnkem moučné směsi/drobenkou. Pečeme dozlatova, asi 45-60 minut (podle velikosti formy - pekla jsem v menší formě, o průměru 20 cm, takže těsto bylo poměrně vysoké, asi 1 hodinu).

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Kateřina Šišková

    zavřít okno