Název:Broskvový nákyp
Ingredience:
Ingredience: |
rýže | 1 hrnek |
mléko | 2-3 hrnky |
sůl | 1 špetka |
skořice celá | 1/2 ks |
máslo | 100 g |
vejce | 3 ks |
moučkový cukr | 5 lžic |
vanikový cukr | 1 sáček |
konzervované broskve | 500 g |
máslo na vymazání | 1 kousíček |
šťáva z kompotu | 1 hrnek |
Postup přípravy:Nákypy jsou u nás dost oblíbené , tentokrát jsem dělala broskvový a byl naprosto skvělý. Doufám, že si dle mého jednoduchého receptu pochutnáte i vy milí pažitkáři.
Mléko zahřejeme, osolíme, vsypeme rýži, přidáme špetku soli a skořici. Za stálého míchání přivedeme směs k varu, zmírníme a uvaříme doměkka. Během vaření je třeba rýži často míchat a případně dolévat mléko. Uvařená rýže by měla být mazlavá. Rýží odstavíme.
Žloutky ušleháme se změklým tukem do pěny a vmícháme je do zchladlé rýže. Z bílků vyšleháme sníh a zlehka vmícháme k rýži.
Do vymazaného pekáče rozetřeme vrstvu rýže, poklademe okapaným ovocem, opět vrstvu rýže . Pečeme ve vyhřáté troubě při 200 °C dozlatova.
Než se nákyp zapeče, svaříme kompotovou šťávu na konzistenci sirupu, kterým poléváme jednotlivé porce nákypu.
Přeji dobrou chuť!
Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy90 min
Autor:
zavřít okno