Pažitka
Název:

Broskvový nákyp


Broskvový nákyp


Ingredience:
Ingredience:
rýže1 hrnek
mléko2-3 hrnky
sůl1 špetka
skořice celá1/2 ks
máslo100 g
vejce3 ks
moučkový cukr5 lžic
vanikový cukr1 sáček
konzervované broskve500 g
máslo na vymazání1 kousíček
šťáva z kompotu1 hrnek
Postup přípravy:

Nákypy jsou u nás dost oblíbené , tentokrát jsem dělala broskvový a byl naprosto skvělý. Doufám, že si dle mého jednoduchého receptu pochutnáte i vy milí pažitkáři.

Mléko zahřejeme, osolíme, vsypeme rýži, přidáme špetku soli a skořici. Za stálého míchání přivedeme směs k varu, zmírníme a uvaříme doměkka. Během vaření je třeba rýži často míchat a případně dolévat mléko. Uvařená rýže by měla být mazlavá. Rýží odstavíme.

Žloutky ušleháme se změklým tukem do pěny a vmícháme je do zchladlé rýže. Z bílků vyšleháme sníh a zlehka vmícháme k rýži.

Do vymazaného pekáče rozetřeme vrstvu rýže, poklademe okapaným ovocem, opět vrstvu rýže . Pečeme ve vyhřáté troubě při 200 °C dozlatova.

Než se nákyp zapeče, svaříme kompotovou šťávu na konzistenci sirupu, kterým poléváme jednotlivé porce nákypu.


Přeji dobrou chuť!

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy90 min

Autor:
Romana Važanská

    zavřít okno