Pažitka
Název:

Brownies z červených fazolí

bezlepkový recept


Brownies z červených fazolí


Ingredience:
Ingredience:
červené fazole v suchém stavu200 g
zralý banán1 ks
vejce1 ks
med1 lžíce
vanilkový cukr1 ks
cukr1 lžíce
holandské kakao3 lžíce
kypřící prášek1 lžíce
řepkový olej2 lžíce
mouka (pohanková)50 g
sůl1/4 lžičky
hořká čokoláda na potření dle chuti
Postup přípravy:

Vláčný čokoládový moučník z červených fazolí, který je bohatý na stopové prvky, vlákninu a bílkoviny. Ideální ke kávě i ke snídani. Velmi zdravý a bez lepku.

Ačkoli já se do tohoto receptu zamilovala, citlivějším jedincům nemusí chutnat, pozor na to. Přítel stále cítí fazolovou příchuť a vyhýbá se mu obloukem. Ozkoušejte tedy recept v menším množství nejprve pouze pro sebe, než ho naservírujete například důležité návštěvě. Komu ovšem zachutná ten už ho za klasické brownies vymění jen těžko.

Pokud chcete navýšit množství bílkovin, doporučuji recept od Katy Veganza a její proteinové brownies. Je to velmi sympatická, šikovná slečna a moc ráda ji sleduji na Instagramu i na Youtube. Doporučuji se mrknout.

Fazole přes noc namočíme do studené vody. Po minimálně 10 hodinách propláchneme, vyměníme vodu a dáme na plotnu vařit zhruba 35 - 45 minut do měkka. Následně odlijeme přebytečnou vodu (necháme fazole ve zhruba 1 dcl vody, aby se s nimi dále dobře manipulovalo) a tyčovým mixérem rozmělníme do hladké pasty.

Přidáme pokrájený banán a znovu umixujeme dohladka. Následně přidáváme ostatní přísady, můžeme mixovat nebo pomocí lžíce ručně zapracovat. 

Vznikne nám hladké čokoládové těsto, které přeneseme do připravené koláčové formy či zapékací mísy s pečícím papírem. Pečeme v předem vyhřáté elektrické troubě na 180°C po dobu 30 minut a dalších 5 minut na 200°C. Po upečení potřeme horkou čokoládou.

Brownies by mělo být uvnitř vláčné a na povrchu charakteristicky popraskané. Přeji dobrou chuť!

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy90 min

Autor:
Štěpánka Petrů

    zavřít okno