Ingredience: | |
italský chléb, křupavá bagetka | 1 ks |
Italský estrapanenský olivový olej | |
čerstvá rajčata | |
sůl | špetka |
pepř | špetka |
čerstvá bazalka | |
oregano dle chuti |
Tak, jak už víte z minulého článku, slibovala jsem vám recept na bruschettu s rajčaty. Myslím, že jsem už o ní jednou kdysi mluvila, ale italských pečených chlebíků nění nikdy dost. Základem jsou opěk kvalitní suroviny. Takže připravte si určitě dobrá rajčátka, čerstvou bazalku pokud možno, italský chléb (já mám nejradši třeba rustikální bagetku) a hlavněextrapanenský olivový olej (já použila Bonamini, viz minulý článek od firmy Vino Doc).
Proč a jak vlastně vznikla bruschetta s rajčaty? Její původ sahá velmi daleko do minulosti, kdechudí italští farmáři sbírali nově přivezenou ingredienci do země, kterou byly rajčata. Během polední přestávky na oběd nebo nějakou tu svačinu častokrát brali to málo, co u sebe měli, což byl kousek chleba, který jednoduše opekli v dřevěné peci a dali na něj rajčata a pokapali olivovým olejem (bruschettě s rajčaty předchází jednodušší verze posoleného chleba s česnekem, ale o tom jindy). Jelikož to bývalo jídlo chudých, farmáři používali většinou starý tvrdší chléb, kterému právě trocha olivového oleje dodávala lepší chuť.
Zajímavost bruschetty sahá i do úplně jiného sektoru využití, opečený chleba je využívaný při výrobě olivového oleje jako zdroj k porovnávání chutí různých olivových olejů. Nevím, jestli jste někdy navštívili nějaký veletr, slavnost, místní trhy, kde byli firmy, co prodávají olivové oleje. Nikdy zákazníkům nedají lžičku nebo něco podobného, kam jim nakapou na ochutnávku olivový olej, nýbrž nabídnou chléb a na něj vám nakapou různé druhy olejů, abyste je mohli porovnat a vybrat si právě ten, který vám chutná.
No o bruschettách by se dalo povídat velmi dlouho, připravuji si pro vás i další varianty, dneska se ale podíváme na bruschettu s rajčaty, která vám určitě zachutná!
Postup: