Ingredience: | |
bílý chléb | dle potřeby |
sladká zralá rajčata | cca 250 g |
mořská sůl jemná | dle chuti |
čerstvě namletý pepř | dle chuti |
čerstvá bazalka | svazek |
olivový olej extra panenský | dle potřeby |
česnek | 2 - 3 stroužky |
filety ančoviček v oleji | dle potřeby |
mozzarella | 1 ks |
Letní italský předkrm tím přesně je Bruschetta. Typická bruschetta je vždy s rajčaty, česnekem a bazalkou. V Ligurii jsme ochutnali její vylepšenou verzi a tu vám chceme dnes představit. Postup snad ani nelze nazvat receptem, přípravu zvládne dítko školou povinné. Spíše Vám chceme nabídnout tip na jednoduchý a rychlý předkrm.
Základem je bílý chléb. Lze zakoupit přímo chléb na bruschettu ale můžete použít i toustový chléb nebo jiný bílý chléb nakrájený na tenké plátky. Italové opékají celé krajíce ale samozřejmě záleží na vás. My jsme opékali polovinu krajíců bílého chleba.
Rajčata nakrájejte na co nejmenší kousky a dejte je do hlubší misky. Přidejte k nim sůl, pepř, česnek pokrájený nadrobno a pokrájené lístky bazalky. Část lístků bazalky si ponechte stranou na ozdobu. Zakápněte olivovým, olejem a promíchejte.
Na pánvi na trošce olivového oleje opečete plátky chleba z obou stran do zlatova. Mozzarellu nechte okapat od nálevu a nakrájejte ji na plátky a filátka ančoviček osušte papírovou utěrkou od přebytečného oleje.
Na opečené krajíce navršte ochucená rajčata, přidejte plátky ančoviček, kousek mozzarelly a ozdobte lístky bazalky. Povrch můžete ještě zakápnout několika kapkami olivového oleje.
Bruschetta je typický pokrm, plný jihoitalských chutí. Jedinečná harmonie chutí, která se stala symbolem předkrmů v italských restauracích po celém světě.
Přejeme Vám dobrou chuť.
Podrobné info: