Název:Brusinkovo-pistáciové mini dortíčky
Ingredience:
Ingredience: |
hladká mouka |
prášek do pečiva | 1 a 1/2 lžičky |
vanilkový cukr | 2 lžičky |
cukr krupice | 180 g |
máslo | 50 g |
celá vejce | 2 ks |
hustý bílý jogurt | 100 ml |
brusinky předem namočené v rumu nebo v amarettu | hrst |
nahrubo posekané zelené pistácie | hrst |
Postup přípravy:Tyhle malé dortíčky si zamilujete, jsou vláčné a rychlé. Je to snoubení dvou receptů ze kterých vyšla tahle dobrota, která je hotová za malou chvilku. Vím, že sehnat pistácie není lehké a navíc jsou dost drahé. Přesto pečení nezdávejte a nahraďte pistácie třeba piniovými oříšky nebo na hrubo sekanými lískovými oříšky.
Obdélníkové košíčky na pečení jsem náhodou objevila v drogerii D&M. Péct se dají samozřejmě i jiné tvary, použijte klasické košíčky na mufiny. Místo brusinek můžete nalámat do těsta kousky hořké čokolády.
Pracovní postup:
Předehřejte troubu na 175 C.
V misce smíchejte vařečkou mouku, prášek do pečiva, vanilkový cukr.
Pomocí ručního šlehače (nebo v robotu se šlehací metlou) vyšlehejte máslo s krupicovým cukrem. Za stálého míchání přidávejte po jednom celá vejce. Až dosáhnete hladkého krému vypněte šlehač a ručně vmíchejte sypkou směs. Nakonec vmíchejte jogurt a okapané brusinky.
Rozdělte těsto do košíčků. Plňte asi do 2/3. Povrch posypte sekanými pistáciemi. Pokud máte velmi hrubý cukr posypte jím těsto také. Hrubý cukr se při pečení nerozpouští a zůstane na povrchu jako ozdoba (já ho mám z Německa). Pokládejte naplněné košíčky na plech a pečte asi 10 minut do zlatova. Vyzkoušejte špejlí zda se těsto nelepí. Upečené dortíčky se v košíčku zvednou a jsou krásně nadýchané.
Hotové je můžete ještě zlehka pocukrovat moučkovým cukrem a podávat s kopečkem zakysané smetany.
Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravy20 min
Autor:
zavřít okno