Ingredience: | |
máslo | 80 g |
moučkový cukr | 150 g |
vanilkový cukr | 1 balení (20g) |
celá vejce | 3 ks |
zákys (kefír, kysané podmáslí...) | 200 ml |
hladká mouka | 150 g |
polohrubá mouka | 150 g |
kypřící prášek do pečiva | 1 balení |
oblíbené ovoce (jahody) | cca 500 g |
Bublanina. Bez řečí. Protože nic lepšího s ovocem ani udělat nemůžete. Je jednoduchá a nenápadná a přitom, když si na ni dáte trošku záležet, vás ohromí a nakonec si získá sympatie i toho největšího bručouna.
Troubu předehřejeme na 170°C a nachystáme si ovoce. Omyjeme ho, případně rozkrájíme, vypeckujeme, zbavíme stopek, zkrátka vše, co je třeba. V kastrůlku rozpustíme máslo. Nalijeme ho do větší mísy, přidáme moučkový cukr a vanilkový cukr, celá vejce a přilijeme zákys. Suroviny promícháme elektrickým šlehačem do hladkého tekutého těsta. Přisypeme oba druhy prosáté mouky i kypřící prášek. Těsto znovu prošleháme a vlijeme na plech vyložený pečícím papírem. Doporučuji spíše menší a vyšší plech (25 x 25 cm). Povrch těsta poklademe připraveným ovocem a ve vyhřáté troubě pečeme dozlatova. Doba pečení samozřejmě záleží na velikosti i výšce vašeho plechu, míru propečení tedy doporučuji vyzkoušet zapíchnutou špejlí, na které by vám v ideálním případě mělo zůstat maximálně pár drobků. Jakmile je bublanina hotová, udělejte službu jí i sobě a nechejte ji vychladnout. A pak už stačí jen vyrazit na chvíli ven a užít si svůj (jahodový) kousek léta.
Podrobné info: