Ingredience: | |
ricotta | 250 g |
vejce | 3 ks |
třtinový cukr | 150 g |
sůl | špetka |
rozpuštěná Hera máslová příchuť | 125 g |
hladká špaldová mouka Pernerka | 250 g |
prášek do pečiva | 1 ks |
citron - šťáva z něj | 1/2 ks |
citron - kůra z něj | 1 ks |
Hera | na vymazání formy |
mouka | na vysypání formy |
čerstvé ovoce | na dokončení koláče |
Vždycky když použiju do pečeného dezertu ricottu, tak mě moc baví, že výsledek je potom neuvěřitelně vláčný, šťavnatý a jemný koláč. Dnes jsem upekla tuhle fakt snadnou bublaninu, do které můžete dát ovoce, které zrovna dozrává. Takže na začátek léta ideální recept.
Dnes do něj můžete dát jahody, za chvíli rybíz, maliny, ostružiny, meruňky. K základnímu těstu se hodí jakékoliv ovoce.
Vejce vyšlehejte s cukrem do nadýchané pěny. Přidejte ricottu a rozpuštěnou Heru. Prošlehejte.
Mouku smíchejte se špetkou soli a práškem do pečiva. Přidejte ke směsi s ricottou. Dochuťte citronovou šťávou a kůrou.
Umíchejte hladké těsto bez hrudek.
Koláčovou formu o průměru 26-28 cm vymažte Herou a vysypejte moukou. Vylijte do ní těsto, pěkně uhlaďte.
Na těsto naskládejte ovoce – jahody, maliny, borůvky, rybíz…
Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C, 45 minut.
Dobrou chuť přeje Elly.
Podrobné info: