Ingredience na těsto: | |
mléko | 170 ml |
čerstvé droždí | 15 g |
vejce | 1 ks |
máslo | 100 g |
hladká mouka na kynutá těsta | 250 g |
špaldová jemně mletá mouka | 150 g |
cukr | 80 g |
cukr | špetka |
Ingredience na krém: | |
vanilkový pudink | 1 ks |
plnotučné mléko | 500 ml |
rum | dle chuti |
cukr krupice | dle chuti |
Buchtičky s krémem! Při tomhle se mi okamžitě vybaví školní jídelna na gymplu.
Pro mnohé může spojení názvu jídla a následné dodání "ve školní jídelně" evokovat nepěkné vzpomínky, ale pro mě je to opak! Chodila jsem na osmileté gymnázium a po celé studium jsem měla obědy ve školní jídelně. Musím říct, že mi tam chutnalo. Jasně, všude se najde nějaké neoblíbené jídlo, jako třeba boršč nebo kulajda (mám husí kůži), ale jinak si myslím, že jsme si nemohli stěžovat.
Ne, že bychom doma buchtičky s krémem nedělali, ale my si na sladké obědy nikdy nepotrpěli. Ani vlastně na sladké snídaně. Jsme rodina, kde je sladké jako palačinky, lívance, pudink a vdolky, považováno za dezert a ne za jídlo, které si dáte na oběd. Takové bavorské vdolečky uměli v té naší jídelně taky skvělé. Nicméně jsem z toho byla vždycky přeslazená a doma to dojídala rohlíkem se šunkou. Fakt!
Můj přítel by si mohl s mým taťkou podat ruce, to jsou jediní dva členové, kteří sem tam pronesou: "Ty jo holky a nedáme si dneska palačinky nebo víte co? Dlouho jsme neměli buchtičky s krémem!" přeloženo "Holky, musíte udělat palačinky nebo buchtičky s krémem k obědu!".
A tak co bychom pro ty naše lásky neudělali. O víkendu byly buchtičky s krémem.
Buchtičky
1. Droždí rozdrobíme do misky, přidáme lžičku cukru, promícháme na kašičku, přilijeme třetinu vlažného mléka a vmícháme lžičkou mouky. Misku položíme na pult a 15 minut necháme vzejít kvásek.
2. Do větší mísy dáme prosetou mouku, vejce, rozpuštěné máslo, cukr a špetku soli. Přidáme kvásek a vypracujeme hladké, nelepivé těsto. Těsto v míse lehce poprášíme moukou a necháme vzejít. Já osobně dávám mísu přikrytou utěrkou pod peřiny. Do hodiny těsto zvětší 2x svůj objem.
3. Pekáč vymažeme máslem. Vykynuté těsto ukrajujte lžičkou a následně zpracujeme na malé bochánky (tak velké, jak chcete buchtičky). Můžete také vytvořit 2 - 3 cm silný váleček, který nakrájíte na stejné díly a pak teprve zpracujete do kuliček. Bochánky dejte jeden vedle druhého do pekáče a pomažte rozpuštěným máslem.
4. Troubu předehřejeme na 160 stupňů a buchtičky necháme mezitím ještě 15 minut nakynout. Poté je pečeme dozlatova 25 minut.
Krém
1. Do hrnce nalijeme mléko a za stálého míchání přisypáváme pudink. Postupně přidáme i cukr a rum dle chuti.
2. Pudink mícháme po celou dobu vaření. Já osobně mám ráda pudink jemnější, až dalo by se říct řídký.
TIP: A pokud máte chvilku času navíc a chcete své chuťové buňky ještě více rozmlsat, udělejte si vanilkový krém s luskem a žloutky.
Podrobné info: