Ingredience: | |
bílé zelí | 1/2 hlávky |
velká cibule | 1 ks |
olej | dle potřeby |
vývar nebo voda | cca 1 - 1,5 l |
máslo | 3 plnější lžíce |
mouka | 3 zarovnané lžíce |
zakysaná smetana | 2 kelímky |
drcený kmín | dle chuti |
ocet | dle chuti |
sůl | dle chuti |
brambory na loupačku nebo šťouchané brambory s opečenou cibulkou | dle chuti |
O zelnici mluvil Zdenda už tak dlouho, že se po několika letech rozhodl donést mi recept, jen abych ji uvařila. Takže jsem si při letošním nakládání zelí část vzala a konečně Zdendovi uvařila jeho vysněnou polívku. Recept by měl být přímo z Budějovic, ale já myslím, že podobnou nám vařila babička na Vysočině, akorát jsme ji jedli s bramborama na loupačku. V Budějicích se prý zásadně jí se šťouchanýma bramborama s cibulkou. Můžete si vybrat (já hlasuju pro brambory na loupačku, zvyk je zvyk.
Zelí nakrájejte na nudličky. Cibuli nakrájejte na kostičky a na troše oleje nechte zesklovatět až slabě zezlátnout. Přidejte pokrájené zelí a zalijte vodou nebo vývarem tak, aby bylo zelí potopené. Přidejte zarovnanou lžičku drceného kmínu a osolte.
Zakryjte pokličkou a nechte vařit do změknutí, přibližně 30 - 40 minut, ochutnávejte.
Když zelí změkne, připravte si světlou jíšku. Lepší je udělat jíšku řídkou, aby neudělala žmolky. Hotovou jíšku vmíchejte do polévky a ještě zavařte.
Do misky vyklopte smetany a pomalinku k nim přidávejte polévku a promíchávejte. Cílem je ohřát smetanu, aby se v polévce nesrazila. Směs nakonec pomalu a po částech vmíchejte do polévky a už nevařte.
Nakonec ochuťte podle vlastní chuti 8% octem. Doporučuji 1 - 3 lžíce, podle toho, jak máte rádi kyselé.
Polévku servírujte se šťouchanými bramborami s opečenou cibulkou nebo s bramborama na loupačku. Nejlepší je nandat každému talíř polévky a doprostřed stolu dát mísu brambor, ať si každý nabere podle chuti.
Podrobné info: