Pažitka
Název:

Bulgurové placky se sušenými rajčaty pro děti od 1 roku

vegetariánský recept


Bulgurové placky se sušenými rajčaty pro děti od 1 roku


Ingredience:
Ingredience (cca 10 placek):
bulgur90 g
vejce2 ks
sušená rajčata dle chuti
česnek2 stroužky
menší červená cibule1 ks
rýžová moukacca 4 lžíce
oregano1 lžička
sůl dle chuti
Postup přípravy:

Přišla mi nádherná sušená rajčátka od Kouzla koření. Jsou červená, slaďoučká a voní jižním sluncem. I proto se mi jejich chuť hned spojila s létem, Itálií a vůní oregana. Všechno jsem to zakomponovala do tohoto receptu a vznikly výtečné bulgurové placky, ke kterým se určitě budu vracet, a to nejen při vzpomínce na léto u moře.

Bulgur uvařte podle návodu na obalu (zpravidla se buď vaří cca čtvrt hodiny a nebo zalévá horkou vodou a nechá odstát). Případnou zbylou vodu slijte a bulgur propláchněte studenou, aby vychladl, a nebo nechte vychladnout samovolně. Poté přidejte dvě rozmíchaná vejce, najemno nasekanou cibuli i česnek, oregano, sůl a nasekaná rajčata. Promíchejte a zahustěte rýžovou mokou. Pokud nemáte rýžovou, použijte klasickou hladkou, myslím si, že by to mělo fungovat stejně, jen množství si ohlídejte, abyste neměli placky příliš suché.

Vzniklé těstíčko je lepkavé, ale drží pohromadě. Uplácejte z něj placičky (nejlépe jen lžící) a pečte je na pečícím papíře v troubě na 180°C (horkovzduch) přibližně 20 minut. Nebo je méně zdravě můžete i usmažit v pánvi. 

Jako příloha se hodí libovolné maso, nebo například salát, jako vidíte na mé fotografii. Pokud budete placky podávat se salátem, doporučuji přidat do něj sýr, vejce nebo luštěninu, abyste do porce doplnili bílkoviny.

Dětská specifika:

Použitelnost receptu si umím dost dobře představit i pro děti mladší roku (pokud to jejich kousací schopnosti dovolují), ovšem jeho podstatnou chuťovou složkou jsou sušená rajčata, která mohou být hůře stravitelná a také prosolená, proto celkové zařazení receptu od jednoho roku.

Celé vejce od 1 roku (vyšší množství bílkovin).

Pokud chcete vyzkoušet verzi pro menší děti, použila bych namísto celého vejce žloutek, rajčata a koření vynechala. Pak získáte základ, který je bez problémů vhodný od zařazení lepku (cca 8 měsíců).

Podrobné info:
Počet porcí3 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Barbora Charvátová

    zavřít okno