Pažitka
Název:

Bulgurový nákyp s meruňkami


Bulgurový nákyp s meruňkami


Ingredience:
Ingredience:
bulgur v suchém stavu1/2 hrnečku
mlko3/4 hrnku
cukr moučka do tvarohu1 lžíce
cukr k bulguru1 lžičk
vejce1 ks
meruňkový kompot1 sklenice
rozinky hrst
tučný tvaroh1 ks
máslo1 lžíce
skořice dle chuti
sůl špetka
med1 lžíce
Postup přípravy:

Také jste v dětství milovali sladké obědy? Já je naprosto zbožňovala. Krupičná kaše, ovesná kaše, jahodové knedlíky, borůvkové "blbouny" a nudle s mákem. Kdykoli bylo jedno z těchto jídel na výběr ve školní jídelně, měla jsem jasno. Teď mě chytla znovu nostalgická nálada a výsledkem byl dnešní recept. Trochu zdravější varianta klasického meruňkového nákypu!

  1. Bulgur si propereme vlažnou vodou a zalijeme mlékem. Přidáme špetku soli + nepovinnou lžičku cukru a vaříme zhruba 12 až 15 minut. Zatím si zapneme troubu a dáme ji vyhřívat na 180 °C.
  2. Do tvarohu přidáme vejce, cukr, rozinky a skořici a dobře promícháme. 
  3. Zapékací misku vymažeme máslem a postupně do ní vrstvíme uvařený bulgur, meruňky, tvaroh a znovu bulgur. Poprášíme skořicí a šup s tím do trouby!
  4. Pečeme zhruba 20 minut, dokud nevznikne zlatavá krustička. Můžeme podávat se lžící oslazeného tvarohu, pokapané včelím medem a máslem!
  5. *Nebo? ...poprášené moučkovým cukrem - pokapané javorovým sirupem - se lžící arašídového másla - s agávovým sirupem - ozdobené mátou... Teď mě toho napadá spoustu!
Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Štěpánka Tučková

    zavřít okno