Název:Bulgurový nákyp s meruňkami
Ingredience:
Ingredience: |
bulgur v suchém stavu | 1/2 hrnečku |
mlko | 3/4 hrnku |
cukr moučka do tvarohu | 1 lžíce |
cukr k bulguru | 1 lžičk |
vejce | 1 ks |
meruňkový kompot | 1 sklenice |
rozinky | hrst |
tučný tvaroh | 1 ks |
máslo | 1 lžíce |
skořice | dle chuti |
sůl | špetka |
med | 1 lžíce |
Postup přípravy:Také jste v dětství milovali sladké obědy? Já je naprosto zbožňovala. Krupičná kaše, ovesná kaše, jahodové knedlíky, borůvkové "blbouny" a nudle s mákem. Kdykoli bylo jedno z těchto jídel na výběr ve školní jídelně, měla jsem jasno. Teď mě chytla znovu nostalgická nálada a výsledkem byl dnešní recept. Trochu zdravější varianta klasického meruňkového nákypu!
- Bulgur si propereme vlažnou vodou a zalijeme mlékem. Přidáme špetku soli + nepovinnou lžičku cukru a vaříme zhruba 12 až 15 minut. Zatím si zapneme troubu a dáme ji vyhřívat na 180 °C.
- Do tvarohu přidáme vejce, cukr, rozinky a skořici a dobře promícháme.
- Zapékací misku vymažeme máslem a postupně do ní vrstvíme uvařený bulgur, meruňky, tvaroh a znovu bulgur. Poprášíme skořicí a šup s tím do trouby!
- Pečeme zhruba 20 minut, dokud nevznikne zlatavá krustička. Můžeme podávat se lžící oslazeného tvarohu, pokapané včelím medem a máslem!
- *Nebo? ...poprášené moučkovým cukrem - pokapané javorovým sirupem - se lžící arašídového másla - s agávovým sirupem - ozdobené mátou... Teď mě toho napadá spoustu!
Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy45 min
Autor:
zavřít okno