Pažitka
Název:

Bun Cha - grilované vepřové s nudlemi


Bun Cha - grilované vepřové s nudlemi


Ingredience:
Ingredience:
vepřové maso (plec, bůček) dle potřeby
vepřové mleté (30% tuku) dle potřeby
Marináda na masa:
cukr1 lžička
rybí omáčka2 lžíce
pepř1 lžička
karamelová omáčka (melasa, med)4 lžíce
sůl2 lžičky
česnek6 stroužků
tmavá sojová omáčka2 lžíce
ústřicová omáčka2 lžíce
nasekaná šalotka2 vrchovaté lžíce
jarní cibulka2 lžičky
Zelenina:
mrkev dle potřeby
zelená papája (mladá kedlubna nebo salátová okurka bez semínek) dle potřeby
sůl1 lžička
Nálev na zeleninu:
cukr2 díly
ocet1 díl
voda2 díly
Omáčka:
cukr1 díl
vinný ocet1 a 1/4 dílu
rybí omáčka1 díl
voda10 dílu
Dále budete potřebovat:
tenké rýžové nudle dle potřeby
mix salátů dle chuti
máta dle chuti
korindr dle chuti
thajská bazalka dle chuti
drcené chilli dle chuti
česnek dle chuti
Postup přípravy:

Bún je vepřové maso a cha jsou rýžové nudle.

Je to jídlo, které pochází přímo z Hanoje, kde je s oblibou doplněno o jarní závitky plněné krabím masem, mixem salátů s mátou, thajskou bazalkou, koriandrem, nakládanou mrkví se zelenou papájou a vše se namáčí do speciální omáčky. Nesmí ani chybět mungo výhonky, chilli a česnek.

Protože nemám možnost sehnat krabí maso v potřebné kvalitě, vynechám tedy jarní závitky a připravím jen grilované maso, mleté placičky, oba saláty a omáčku s nudlemi.

Ač to vypadá složitě a je to mnoho surovin věřte, že to není zas tak složité.

Maso si nakrájejte na 0.5 cm plátky a důkladně promíchejte s marinádou. Stejně tak promíchejte i mleté a dejte na několik hodin odležet. Nejméně však na dvě.

Pokud se ptáte, jak se dělá karamelová omáčka, tak je to velmi jednoduché. Stačí zkaramelizovat cukr (nemíchat! Jen kroužit pánví) a jakmile má krásně tmavou barvu přidejte trochu horké vody.

Tato omáčka se dá i koupit v některých Asijských obchodech již hotová.

Jako jedna z dalších součástí jídla je nakládaná zelenina. Zpravidla je to mrkev a zelená papája. Ta se sice dá sehnat, ale ne každý má možnost jet do SAPA. Proto klidně použijte mladou kedlubnu a nebo salátovou okurku, kterou zbavíte semínek. Vietnamci si potrpí na to, aby jídlo výborně chutnalo a zároveň i vypadalo. Pohrajte si tedy i se zeleninou a z mrkve udělejte tradiční kytičky.

Nakrájejte všechno na stejně velké plátky a prosypte lžičkou soli. Nechte 15 minut odležet a propláchněte studenou vodou.

Udělejte nálev a propláchnutou zeleninu v něm nechte odpočívat nejméně hodinu. 

Omáčku, do které si budete vše namáčet, si připravíte taky velmi jednoduše na díly.

Pokud nemáte představu kolik toho udělat, tak pro čtyři osoby je potřeba zhruba tolik: 40 g cukru, 50 ml octa, 40 ml rybí omáčky a 400 ml vody.

Vše se svaří v kastrůlku, tak aby se vše důkladně rozpustilo.

Nudle namočte na 15 minut do studené vody a poté scezené vhoďte do vařící. Vařte zhruba 4-6 minut.

Salát ochucovat nemusíte. Vše se ponoří do omáčky, kterou máme už připravenou. 

Maso se má dělat nejlépe na dřevěném uhlí, ale v paneláku na balkóně se vám to bude dělat špatně.

Můžete tedy zvolit kontaktní gril a nebo pánev s trochou oleje. Maso díky cukru a všem omáčkám krásně zkaramelizuje a tak budete muset pánev nechat řádně odmočit. Je to tedy další důvod, proč zvolit gril. 

Celé jídlo se jí tak, že si naberete misku omáčky a všechny komponenty jako je obojí grilované maso, salát s bylinkami, naloženou zeleninu, nudle a česnek s chilli v ní namočíte a prostě jen jíte. 

Kdo má rád zvolí i trochu drcených chilli papriček a česneku. 

Dobrou chuť!

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Gabriela Myslivcová

    zavřít okno