Ingredience: | |
vepřové maso (plec, bůček) | dle potřeby |
vepřové mleté (30% tuku) | dle potřeby |
Marináda na masa: | |
cukr | 1 lžička |
rybí omáčka | 2 lžíce |
pepř | 1 lžička |
karamelová omáčka (melasa, med) | 4 lžíce |
sůl | 2 lžičky |
česnek | 6 stroužků |
tmavá sojová omáčka | 2 lžíce |
ústřicová omáčka | 2 lžíce |
nasekaná šalotka | 2 vrchovaté lžíce |
jarní cibulka | 2 lžičky |
Zelenina: | |
mrkev | dle potřeby |
zelená papája (mladá kedlubna nebo salátová okurka bez semínek) | dle potřeby |
sůl | 1 lžička |
Nálev na zeleninu: | |
cukr | 2 díly |
ocet | 1 díl |
voda | 2 díly |
Omáčka: | |
cukr | 1 díl |
vinný ocet | 1 a 1/4 dílu |
rybí omáčka | 1 díl |
voda | 10 dílu |
Dále budete potřebovat: | |
tenké rýžové nudle | dle potřeby |
mix salátů | dle chuti |
máta | dle chuti |
korindr | dle chuti |
thajská bazalka | dle chuti |
drcené chilli | dle chuti |
česnek | dle chuti |
Bún je vepřové maso a cha jsou rýžové nudle.
Je to jídlo, které pochází přímo z Hanoje, kde je s oblibou doplněno o jarní závitky plněné krabím masem, mixem salátů s mátou, thajskou bazalkou, koriandrem, nakládanou mrkví se zelenou papájou a vše se namáčí do speciální omáčky. Nesmí ani chybět mungo výhonky, chilli a česnek.
Protože nemám možnost sehnat krabí maso v potřebné kvalitě, vynechám tedy jarní závitky a připravím jen grilované maso, mleté placičky, oba saláty a omáčku s nudlemi.
Ač to vypadá složitě a je to mnoho surovin věřte, že to není zas tak složité.
Maso si nakrájejte na 0.5 cm plátky a důkladně promíchejte s marinádou. Stejně tak promíchejte i mleté a dejte na několik hodin odležet. Nejméně však na dvě.
Pokud se ptáte, jak se dělá karamelová omáčka, tak je to velmi jednoduché. Stačí zkaramelizovat cukr (nemíchat! Jen kroužit pánví) a jakmile má krásně tmavou barvu přidejte trochu horké vody.
Tato omáčka se dá i koupit v některých Asijských obchodech již hotová.
Jako jedna z dalších součástí jídla je nakládaná zelenina. Zpravidla je to mrkev a zelená papája. Ta se sice dá sehnat, ale ne každý má možnost jet do SAPA. Proto klidně použijte mladou kedlubnu a nebo salátovou okurku, kterou zbavíte semínek. Vietnamci si potrpí na to, aby jídlo výborně chutnalo a zároveň i vypadalo. Pohrajte si tedy i se zeleninou a z mrkve udělejte tradiční kytičky.
Nakrájejte všechno na stejně velké plátky a prosypte lžičkou soli. Nechte 15 minut odležet a propláchněte studenou vodou.
Udělejte nálev a propláchnutou zeleninu v něm nechte odpočívat nejméně hodinu.
Omáčku, do které si budete vše namáčet, si připravíte taky velmi jednoduše na díly.
Pokud nemáte představu kolik toho udělat, tak pro čtyři osoby je potřeba zhruba tolik: 40 g cukru, 50 ml octa, 40 ml rybí omáčky a 400 ml vody.
Vše se svaří v kastrůlku, tak aby se vše důkladně rozpustilo.
Nudle namočte na 15 minut do studené vody a poté scezené vhoďte do vařící. Vařte zhruba 4-6 minut.
Salát ochucovat nemusíte. Vše se ponoří do omáčky, kterou máme už připravenou.
Maso se má dělat nejlépe na dřevěném uhlí, ale v paneláku na balkóně se vám to bude dělat špatně.
Můžete tedy zvolit kontaktní gril a nebo pánev s trochou oleje. Maso díky cukru a všem omáčkám krásně zkaramelizuje a tak budete muset pánev nechat řádně odmočit. Je to tedy další důvod, proč zvolit gril.
Celé jídlo se jí tak, že si naberete misku omáčky a všechny komponenty jako je obojí grilované maso, salát s bylinkami, naloženou zeleninu, nudle a česnek s chilli v ní namočíte a prostě jen jíte.
Kdo má rád zvolí i trochu drcených chilli papriček a česneku.
Dobrou chuť!
Podrobné info: