Pažitka
Název:

Bylinkové krůtí prso s řepovo-tuřínovým salátem a křenem


Bylinkové krůtí prso s řepovo-tuřínovým salátem a křenem


Ingredience:
Ingredience:
krůtí prso1 kg
směs čerstvých bylinek (bazalka, oregano, tymián, šalvěj, petrželka) dle chuti
česnek2 stroužky
olivový olej2 lžíce
citron - šťáva z něj1/2 ks
libová šunka pár plátků
sůl dle chuti
pepř dle chuti
Salát:
menší červená řepa1 ks
menší tuřín1 ks
umeocet1 lžička
strouhaný křen dle chuti
zakysaná smetana150 g
sůl dle chuti
pepř dle chuti
Postup přípravy:

K uvaření tohoto oběda mi byly inspirací holky z Herbáře. A jelikož jsem neměla chuť na žádnou teplou přílohu a dítě obědvalo u babičky, tak vznikla tahle barevná dobrota.

Všechny bylinky nasekáme na jemno a rozmícháme s olivovým olejem, česnekem a citronovou šťávou. Ochutíme solí a pepřem. Krůtí prso podélně rozřízneme, ale ne úplně, jen tak, aby se dalo rozevřít. Vnitřek pomažeme bylinkovou směsí (nešetříme) a poklademe plátky šunky. Prso zavřeme a po obvodu zajistíme pomocí párátek nebo špejlí. Povrch ještě osolíme a vložíme do pekáčku. Lehce podlijeme a dáme odkryté péct do trouby na 180 stupňů asi na 50 minut. Mezitím, co se maso peče, připravíme salát. Nastrouháme si červenou řepu a tuřín na hrubo, přistrouháme křen podle chuti (na jemno) a osolíme a opepříme. Na závěr vmícháme umeocet a zakysanou smetanu. Nechte si chutnat!

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Lucie Kříbalová

    zavřít okno