Ingredience: | |
hladká mouka + na propracování | 300 g |
droždí | 20 g |
cukr | špetka |
sůl | dle chuti |
vejce | 1 ks |
rozpuštěné máslo | 1 lžíce |
vlahé mléko | cca 150 - 200 ml |
*nasekané bylinky | hrst |
česnek | 4 stroužky |
máslo na pomazání těsta | dle potřeby |
tuk | na vymazání formy |
vejce | na potření |
Dnes jsem upekla bylinkový chlebíček, je výborný a úžasně voní! Kdo by si jej chtěl taky upéct, mám pro vás recept.
Do mísy dáme prosátou mouku, přidáme lžičku soli a promícháme. Pak uděláme doprostřed důlek a rozdrobíme droždí nebo nasypeme sáček sušeného, trošku ho pocukrujeme a zalijeme troškou vlahého mléka. Přikryjeme utěrkou a necháme vzejít. Pak přidáme vajíčko, vlahé mléko a máslo a zaděláme hladké těsto. Necháme vykynout. Zatím si připravíme česnek, který prolisujeme a rozetřeme se solí a smícháme s jemně nasekanými bylinkami. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a vyválíme placku, kterou potřeme vlahým máslem a stejnoměrně rozložíme bylinkovou směs. Stočíme jako roládu, vložíme do vymazané chlebíčkové formy a potřeme rozšlehaným vajíčkem. Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme na 190 stupňů asi 35 minut podle typu trouby.
Podrobné info: