Ingredience: | |
čerstvě mleté kuřecí maso | 1 kg |
cibule | 1 ks |
česnek | 3 stroužky |
římský kmín | 1 menší lžička |
citronová šťáva | 1 lžička |
hladkolistá petržel | větší hrst |
koriandr | menší hrst |
mátové lístky | menší hrst |
olivový olej | 1 lžíce |
máslo | pořádný plátek |
čerstvě drcený pepř | dle chuti |
sůl | dle chuti |
Bylinky jsou v plné síle, je nutno je postupně zpracovávat, aby mi příliš nepřerostly přes hlavu. Skvěle se hodí k masu, u kuřecího krásně vyniknou také vizuálně. Maso pak není potřeba nějakým razantním způsobem dochucovat, snad jen jemně podpořit, aby vynikla právě kombinace čerstvých bylinek. Stálicemi mé kuchyně jsou hlavně hladkolistá petržel a koriandr. Ani v tomto receptu jsem je neopomenula, a navíc přidala i trochu máty, aby kofty více nabraly blízkovýchodní směr.
Cibuli nakrájejte na drobno. Rozehřejte máslo se lžící olivového oleje, přisypte cibuli, tu dobře osolte a na středním plameni restujte do měkka. Pak přidejte prolisované stroužky česneku, římský kmín a všechno to nechte pořádně rozvonět. Poté odstavte a nechte mírne zchladnout.
Všechny bylinky posekejte na velmi drobno a promíchejte s mletým masem. Přidejte citronovou šťávu, hotovou cibulovou směs a opět dobře promíchejte. Nejlépe to jde rukama! Čeká nás poslední míchání, kebab dolaďte drceným pepřem a solí. Masovou směs nechte chvilenku rozležet.
Mezitím si rozpalte gril a připravte špejle. Kdo nemá gril, nevadí. Kebab je možné připravit i na větší pánvi.
Odpočaté maso rukama navrstvěte na špejle, hoďte na gril a z každé strany tak 3 - 4 minuty opečte. Nebojte se maso pořádně promačkat, aby na špejli dobře drželo.
Kebab je výborný s omáčkou tahíni a zeleninovým salátem.
Podrobné info: