Ingredience: | |
římský salát | 1 ks |
parmazán vcelku | dle potřeby |
menší bageta (nejlépe den stará, nebude tak měkká) | 1 ks |
Zálivka: | |
čerstvé žloutky | 2 ks |
estragonový vinný ocet | 1 lžička |
dijonská hořčice | 1 - 2 lžičky |
olivový olej | 100 ml |
česnek | 1 stroužek |
filety z ančoviček | 4 ks |
cukr | 1 - 2 lžičky |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
Nedávno jsem si říkal, že bych mohl zkusit poprvé udělat nějaký ten salát. Volba padla na Caesar salát. Přiznám se, že takový salát jsem jedl v restauracích asi jen dvakrát, věděl jsem co od toho očekávat. Ale ejhle! Postupně jsem se začetl co pravdu má Caesar salát obsahovat. Vlastně to, co dostane člověk v našich restauracích, ve skutečnosti žádný Caesar salát není. Ve skutečnosti je to maximálně směs salátů, maximálně tak pro králíky s kuřecím masem. Člověk se furt učí a poznává a tak jsem se vrhnul na Caesar salát tak jak má být. Samozřejmě receptů je na netu miliarda a tak teď už bude o jeden víc.
1. Římský salát si rozděláme na jednotlivé listy a pořádně omyjeme a necháme okapat nebo zabalíme do utěrky. Bagetu zbavíme kůrky a nakrájíme na menší kousky. Ty pak lehce osmahneme na pánvi a použijeme jako krutony.
2. Ve střední misce si smícháme žloutky, estragonový vinný ocet, dijonskou hořčici, olivový olej, ančovičky, prolisovaný nebo najemno nakrájený stroužek česneku, cukr, sůl a pepř. Nejlépe metličkou.
3. Dle chuti případně dosolíme nebo dopepříme.
4. Necháme chvilku odstát a mezitím si nakrájíme římský salát a připravíme osmahnuté krutony.
5. Hotovou zálivku smícháme se salátem ve větší míse a například pomocí škrabky na brambory nastrouháme parmazán, který se salátem promícháme. Parmazán dodá chuť.
6. Servírujeme do hlubokého talíře nebo misky, přidáme krutony, nastrouháme čerstvé plátky parmazánu a máme hotovo.
Podrobné info: