kysaná smetana | 150 ml |
smetana ke šlehání | 150 ml |
strouhaný kokos | 4 lžíce |
moučkový cukr | 4 lžíce |
plátková želatina | 4 lístky |
jahody (čerstvé nebo mražené, nebo jakékoli jiné ovoce) | dle potřeby |
máta nebo meduňka | na ozdobu |
Ingredience: |
Dezert, který je ideální do letních dní.
Želatinu se 4 lžícemi vody necháme asi 10 minut nabobtnat. Kysanou smetanu smícháme s cukrem, smetanu ke šlehání spolu s kokosovou moučkou přivedeme téměř k varu. Odstavíme, rychle vmícháme nabobtnalou želatinu a smícháme s oslazenou zakysanou smetanou. Ochutnáme, podle potřeby ještě dosladíme.
Formičky vypláchneme studenou vodou a naplníme želatinovou směsí.
Několik hodin chladíme v lednici, pak nakrájíme na plátky stejně jako mozzarellu do klasického caprese salátu a dozdobíme jahodami s mátou. Protože jsem měla jen jahody mražené (viz poznámka), rozmixovala jsem je s trochou cukru.
Tip:
Ideální jsou jahody čerstvé, ale než jsem želatina stihla ztuhnout, zmizely z ledničky, proto jsem musela vzít zavděk mraženými...
Formičky: mohou být jakékoli, dobré jsou silikonové. Já je nemám; pomohla jsem si kelímkem od 150 g jogurtu, abych dosáhla tvaru válečku a mohla pak krájet na kolečka nebo půlkolečka.