Ingredience: | |
středně velká červená řepa | 1 ks |
rukola | 125 g (vanička) |
měkký kozí sýr | 200 g |
kešu ořechy | 2 hrsti |
Marináda: | |
panenský olej | 6 lžic |
ume-ocet | 4 lžíce |
javorový sirup (nebo med) | 3 lžíce |
sojová omáčka | 1 lžíce |
Řepu jsem nikdy neměla ráda. A teď si vlastně nemůžu nějak vzpomenout proč. Mám totiž novou závislost, kterou je tohle carpaccio. Je pravda, že děti toto asi moc neocení, ovšem je to zdravé a hodnotné jídlo a já ho sem musím dát už jen proto, abych nikdy nezapomněla, že jsem opravdu milovala řepu!
Tato verze využívá řepu čerstvou, nakládanou, nikoliv předvařenou, proto je potřeba s přípravou receptu začít o několik dní dříve, by se řepa stihla v marinádě proležet. Čas do marinování investovaný se vám však rozhodně vrátí na chuti.
Řepu oloupejte a nakrájejte na co nejtenčí plátky. Je dobré k plátkování využít elektrické struhadlo, nebo alespoň to ruční, které má ze stran ostří určené ke krájení plátků, neboť nožem se tenké plátky dělají poměrně obtížně. Uvedené suroviny na marinádu společně smíchejte a dobře prošlehejte. Řepu dejte do pevného igelitového sáčku, ideálně s uzavíracím zipem nahoře, a marinádu na ni nalijte. Protřepejte, aby se řepa na všech místech v marinádě obalila a nechte alespoň 2 - 3 dny v lednici uležet.
Na talíř rozprostřete rukolu (pokud její pikantní chuť nemáte rádi, dobře se hodí i baby špenát nebo jiná listová zelenina), přidejte řepu i s malým množstvím marinády a nadrobený kozí sýr. Zasypte kešu oříšky, které jste předtím krátce opražili na sucho v pánvi.
Dětská specifika:
Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ
Podrobné info: