Ingredience: | |
České Ghíčko bio | dle potřeby |
čekankové puky | 3 ks |
bílá cibule | 1 ks |
batát | 1 ks |
mrkev | 105 g |
řapíkatý celer | 84 g |
mletý kmín | dle chuti |
voda | 1,5 l |
čerstvé bylinky | na ozdobení |
Ráda experimentuji a zkouším nové chutě, čekanku jsme si již několikrát připravili a já se k ní znovu vracím. Mile mě překvapila svojí chutí a nejen to. A proč si zařadit čekanku do svého jídelníčku?
Má pozitivní vliv na zažívání, při potížích se žlučníkem, jaterních chorobách, působí mírně projímavě a močopudně, snižuje cholesterol v krvi, odbourává tuky, zlepšuje imunitu, má protizánětlivé účinky a detoxikuje organismus.
Čekanka je považována za léčivou bylinku a je využívána v lidovém léčitelství.
Zevně se používá na vyrážky, ekzémy, opruzeniny, opuchliny. A jak jsem si ji připravila já?
Čekanku si očistíme, omyjeme, rozkrojíme vejpůl, vykrojíme ze středu košťál. Očištěnou čekanku vložíme do hrnce, zalijeme vodou a osolíme. Čekanka je velmi hořká, pokud čekanku nenaložíme do osolené vody, bude připravená polévka hořká. Pokud pospícháme a nemáme čas ji nechat delší dobu namočenou, povaříme ji krátce v osolené vodě, scedíme a dáme stranou.
Na Ghí orestujeme pokrájenou cibuli, přidáme na kostičky nakrájenou mrkev, batát, řapíkatý celer, zalijeme vodou, přidáme kmín a sůl, vaříme do změknutí zeleniny, nakonec přidáme uvařenou čekanku, krátce společně prohřejeme a rozmixujeme, případně přepasírujeme.
Při podávání ozdobíme čerstvými bylinkami.