Ingredience: | |
listy z řapíkatého celeru | 277 g |
olivový olej | 120 ml |
himalájská sůl | 30 g |
česnek | 8 stroužků |
Spousta řapíkatého celeru mě donutila přemýšlet nad tím jak jej využít. V zahradnictví nám prodali místo bulvového celeru řapíkatý a bohužel jej bylo poměrně dost. A jelikož už proběhla úprava sušení i mražení, nabízela se otázka na další využití. Blesklo mi hlavou pesto.
Jelikož pravidelně používám pesto z medvědího česneku a moc jsem si jej oblíbila, neváhala jsem dlouho. Večer jsem se pustila do jeho přípravy, která je poměrně rychlá.
Důkladně opereme řapíkatý celer, otrháme pouze listy, které potrháme nebo nasekáme nožem. Já jsem použila na mixování listů nádobu od tyčového mixéru Braun. Pokud nemáte, postačí jakýkoliv mixér. Listy postupně mixujeme, pokud nezvládne mixér najednou, mixujeme po částech. Když máme listy rozmixované, nandáme rozmixované listy do mixéru, přidáme olivový olej, sůl a prolisované stroužky česneku.
Co se mě týče, připravovala jsem pesto prvně. Příště zvážím množství soli, i když je zde hlavně jako konzervant a dost možná zvážím přidání olivového oleje i když konzistence mně vyhovuje. Jeho použití je všestranné, lze jej využít do polévek, omáček, placek, pomazánek prostě tam, kde využíváte právě chuti celeru.
Vzniklé pesto naplníme do vyvařených sklenic, víčko utáhneme a skladujeme v lednici.
Když odebíráme pesto ze skleničky používáme vždy čistou lžičku.
Pesta postačí necelá polovina lžičky je výrazné, ale velmi chutné.