Ingredience: | |
velká cibule nebo 2 menší | 1 ks |
olej nebo ghí/máslo | 2 lžíce |
celer | cca 500 g |
horká voda nebo zeleninový vývar | 2,5 l |
velké jablko | 1 ks |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
ostřejší hořčice (domácí hořčice) | 2 lžíce |
rostlinná smetana | 200 ml |
kousky uzeného tempehu nebo seitan | dle chuti |
hladkolistá petrželka | dle chuti |
Celer mám ráda, ale klasická samotná celerovka chuťově nijak zvlášť nenadchne. Tahle je s jablíčkem a domácí hořčicí. Dodají společně polévce šmrnc ve francouzském stylu! Trochu neobvyklé ale nebojte se toho. Je výtečná!
Cibuli nakrájíme na kostičky a v hrnci necháme na oleji zesklovatět. Osolíme a přidáme nastrouhaný nebo na malé kousky nakrájený celer a jablko. Chvilku dusíme a zalijeme horkou vodou nebo vývarem. Když je vše uvařené, je to chvilku, polévku rozmixujeme ponorným mixérem a dochutíme hořčicí, pepřem a zjemníme smetanou. Podáváme s nudličkami tempehu nebo seitanu a s čerstvou natí petrželky.
Podrobné info: